Lakótornyok Firenzében

Firenzében sajnos elég kevés lakótorony maradt fenn az utókornak, de a megmaradottak talán legkülönösebbike a  henger formájú Torre della Pagliazza

-


-

Azt olvastam, hogy szálloda van a henger alakú épületben, így egyszerű földi halandók nem láthatják belső tereit, de már csak a külseje is izgalmas.  Sok hasonló torony volt egykor Firenzében is, de azért nem az a fajta építkezés volt itt leginkább elterjedt. Ha ilyesféle épületeket szeretnénk látni, akkor San Gimignanóban meg is mászhatunk egyet az ott látható közül. Igazán nagyon sok lakótorony Sienában volt régi képek alapján, de azok a tornyok is idővel "elfogytak". Mindenesetre ha igazán középkorias életérzésre vágyunk, e fenti két városban nyomukra lelhetünk. És még Volterra is különleges középkori hangulatot áraszt, bár emlékeim szerint tornyok nélkül. De ha nagyon keresünk, akkor Firenzében is találhatunk néhányat. 

-


-


-

Firenzében még a Torre degli Alberti is meglehetősen érdekes épület ebben a tekintetben. Ha arra járunk pár másodpercre csukjuk be a szemünket, és képzeljük a lenti képen sajnos erősen árnyékban lévő kicsiny loggiára a fantasztikus elméjű Leon Batista Albertit, aki ugyan házasságon kívül született és nőtt fel, de anyagilag oly annyira segítette őt dúsgazdag apja, hogy bőségesen csiszolhatta elméjét. Korának egyik legnagyobb tudósa volt, létrehozója sok csodálatos firenzei szépségnek. Hogy ezt az épületet, melyben lakott, ki tervezte, azt nem tudni. Sajnos ma már csak nyomokban látni Firenzében lakótornyokat, de azért látni.

-



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése