Montemurlói csata (1537) Firenze első hercege Cosimo de Medici


1537.08.01 napján zajlott le a Montemurlói csata, melynek célja a száműzött firenzeiek részéről az ifjú Cosimo de Medici (1519-1577) uralkodásának megdöntése és a köztársaság visszaállítása volt. Cosimo de Medici, aki akkor még mindössze csak 18 éves volt, könnyedén leverte a hevenyészett hadsereget, és természetesen, ahogyan ez lenni szokott, a győztes részéről a csata után véres bosszúhadjárat következett. 

1537.09.30.-án V. Károly német-római császár elismerte az ifjú Cosimo de Medicit Firenze hercegének, így innentől kezdve a Medicik jogosan viseltek számot a nevük előtt..., ő lett így 1537-től I.Cosimo de Medici néven Firenze első hercege, majd később, 1569-től 1574-ig  I.Cosimo de Medici, Toszkána első nagyhercege. 

Ám a sok névazonosság a felületes ismereteknél komoly problémákat okozhatott az utókornak, főleg mert a korábbi Medicik nem viseltek számokat. Ez esetleg előnyös is lehet számunkra, mert elvben ha csak Cosimo de Medicit látunk szám nélkül, akkor az "öreg" Cosimóról lehet szó, de ha szám van előtte, akkor hercegről (több is volt Cosimo néven, és a számok segítenek eligazodni), de a legbiztosabb az, ha születési évszám is van a nevük mellett, és úgy tudjuk őket biztosan beazonosítani, mert pl. az "öreg" Cosimót is láttam már I.Cosimo Mediciként említeni. 

Több helyen is megemlítettem, hogy egy amerikai Firenzéről szóló filmben a riporter I. Cosimo nagyherceg lovasszobra mellett állva, miközben paskolta a ló fenekét, azt mondta, hogy ő a Medicik ősapja, és neki köszönheti Firenze azt az egész reneszánszot. Nem kommentálom..., bár persze ez nem feltétlenül igazságos megítélés, hiszen valóban olyan kusza ez az egész firenzei történelem, csak akik komolyan gondolják, azok tudják megismerni, megérteni.

A lényeg az, hogy legyen egy jó családfánk évszámokkal, titulusokkal..., legalább ilyen, mint ez a lenti. Ki kell nagyítani a képet kattintással az egész családfa megtekintéséhez. A hercegi családból csak I.Cosimo Mediciig  vannak feltüntetve a fontos személyek..., van ennél bővebb családfa is a neten, érdemes keresgélni. A lényeg itt az, hogy Giovanni di Bicci az "ősapa", utána vált szét a junior (balra)és a senior (jobbra) ág, akik majdan I. Cosimo de Medici nagyherceg személyében egyesül, mivel apja, Giovanni delle Bande Nere a junior ágból a senior ágból származó Maria Salviatit  veszi feleségül, és így lesz a fiúk, az ifjú Cosimo Medici  Firenze vezetője, és követik őt majdan az ő leszármazottjai. 

-



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése