Cenacolo di San Salvi, Andrea del Sarto Utolsó vacsorája

 Andrea del Sarto Utolsó vacsora című különlegesen szép freskóját a város keleti felében, a Porta alla Crocetól kelet felé induló Vincenzo Gioberti úton találhatjuk meg a San Salvi kolostorban. Az itt található Cenacolo di San Salvi ugyan meglehetősen távol van a belvárostól, de vétek lenne kihagyni a megtekintését. A belváros körgyűrűjén valamennyivel kívül van ez a San Salvi kolostor, keleti irányban a Piazza Beccariatól a Via Vincenzo Giobertin a Piazza Albertiig, onnan tán 5 perc sétára van a V.V. Chiarugi és a Via San Salvi találkozásánál. Nagy kérdés, hogy nyitva találjuk-e, nekünk nem sikerült. Magát a kolostort a VII. században építették. 

-

-
A kép rákattintva nagyítható, meg lehet nézni a Jézus által tisztára mosott lábakat! 
-

Szokatlan érdekesség, hogy látható az apostolok lába, mert az abrosz nem takarja őket. Ezen megoldásnak valószínűleg volt oka, mégpedig az lehetett, hogy a művész láttatni akarta a már Jézus által korábban megmosott, tiszta szerzetesi lábakat. Érdekes közelről megnézni azokat a lábakat, véletlenül sincs kettő azonos beállításban. Sajnos ezen a kis képen ez nem látható, de a helyszínen nem lesz vele probléma :-). Nekem amúgy sikerült nagyon nagyra nagyítani, úgy azért már mondhatni egész jól látszanak egy nagyobb képernyőn.

Innen célszerű visszamenni a belvárosba az igazán látványos Borgo la Crocén és a Via Pietrapianán. Vagy akármerre, fő az, hogy Firenzében legyünk! :-) Egyéb látványosságokat is lehet megtekinteni ezen a környéken, ha már ott vagyunk, például a Casa Buonarrotit és a Loggia del Pechét

-

San Ambrogio templom is errefelé van, de sajnos nem szokott nyitva lenni..., talán vasárnaponként érdemes próbálkozni.

--


-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése