Cimitero delle Porte Santo (San Miniato al Monte melletti temető)

-
Valóságosnak tűnő időutazásban lehet része annak, aki időt tud szánni eme temető alaposabb megtekintéséhez. Bevallom, én nagyon szeretek temetőkben sétálni, különösen szeretek más kultúrájú országok temetőiben, hiszen, bár mindegyik egy célt szolgál, de oly érzékletesen mások az alapvető díszítési és megemlékezési eszközök, szokások. Szerepet játszanak persze az anyagiak és talán a lehetőségek is, és persze a modern idők itt is megmutatkoznak, immáron nem olyan szépen, hanem inkább praktikusan. Kezdem talán a széppel. Már a templom előterénél láthatóak sírok, de a háta mögé menve tárul ki előttünk a temető a maga nagyságában és szépségében.
-
-

-
Enrico Coveri divatdiktátor sírja..., biztos vannak, akiknek ismerősen hangzik a neve.
-
-
-

-

-
A ráadás volt innen egy újabb helyszínről látni magát a várost, jóval magasabbról, mint a Michelangelo térről..., de azt gondolom, hogy a Michelangelo térről sokkal szebb és szerethetőbb. A legalapvetőbb hiány innen, hogy nem látszik jól maga az Arno. Egy folyó kb. olyan hatásos egy képen, mint a családi fotón a kisbaba.
-

-
De az új és a legújabb idők ide is elérkeztek..., nincs már hely magányos síroknak, ám mégiscsak ez a temető Firenze nagy temetője, így hát a mai igényeknek is meg kell felelni, azokat el kell fogadni. Sok-sok ezren alusszák itt örök álmukat. Nekem nagy élmény volt ezek között a nyughelyek között sétálni a város legmagasabb pontján. Ha a temetőt nem is járja mindenki végig, de annak rövid szemrevételezése és a San Miniato templom alaposabb megtekintése szinte kihagyhatatlan egy firenzei utazásból . 
-

-
Ha szeretünk különleges temetőkben sétálni, akkor nagyon ajánlanám még a belvárost határoló autóúttal körbeölelt Angol temetőt. A "Tea Mussolinivel" című filmben láthattuk, hogyan temették ott Elisabeth Barrett Browningot, az élete utolsó éveit betegsége miatt Firenzében töltő angol költőnőt. A temető elvben zárva volt, de nekem olyan szerencsét hozott magyarságom, kivételes fogadtatásban részesítettek, és beengedtek! Ez másnak is sikerülhet! :-)
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése