Firenze egy napban

Nagy öröm ért a minap! Egyik lányom Sienában tanul, és egy egynapos kirándulást tervezett pár társával Firenzébe. Korábban már járt ott velünk, de nem volt elájulva a látottaktól, igaz, sajnos beteg volt és az időjárás is igen szeszélyeskedett. Gondolta, ad még egy esélyt a városnak, és bejött! Számomra nagyon nagy meglepetésként nem győzte írni a lelkendező szavakat. Persze ebben az időjárásnak is nagy szerepe volt, a hosszú és szokatlanul hideg toszkán tél után szinte kora nyárias volt az idő.
Visszatérve az elejére, megkért engem, írjak egy rövidke programot nekik, amit persze örömmel teljesítettem, figyelembe véve az idő rövidségét és a fiatalok türelmetlenségét. Természetesen nem minden pontban teljesítették az ajánlatomat, de végülis remek napot tudnak maguk mögött. A csatolt, 2012 február 23.-án készült képet meg én kaptam ajándékba:-)Persze hamarabb is eszembe juthatott volna egy, illetve két vagy akár három napos programokat írni, de eddig nem jutott. Tudom, hogy viszonylag kevesen engedhetnek meg hét napot eltölteni Firenzében, hozzájuk is illene alkalmazkodnom. Annak ellenére illene, hogy a bloggal nem az volt a fő célom, hogy mindenkit hét napra buzdítsak, hanem hogy könnyebben ki tudják választani, mi tetszik nekik, és mi nem. Ki a középkori emlékekért, ki a reneszánszért, ki meg a barokkért van jobban oda, hát válogassanak a látottakból! A fiatalokat pl. nem igazán érdekelték a középkori freskók, így az általam annyira ajánlott Santa Croce templomba nem mentek be, de nincs nagy hiányérzetük:-)

Ennek ellenére hátha érdekel néhányakat, hogy én mit tartok a legfontosabbnak egy egynapos firenzei kiruccanáson.
Akkor a lényeg:

Annak, aki fentről szeretné előbb látni a várost

A pályaudvar főbejáratán kijőve, még nem átmenve az úttesten, balra vannak a 12 és a 13-as buszok megállói. Mindkettő odavisz, hasonló idő alatt, de ellenkező irányban. A 12-es hamarabb átmegy a hegyoldali részre, szebb az útja, a 13-as a külvároson meg keresztül, az előbbit javaslom.

A San Miniato al Monte megállónál kell leszállni, ott már látni fogod, merre kell menni. A templom délben bezár, erre figyelj. Gyönyörű, bár nem annyira, mint a sienai dóm. A kilátás is gyönyörű, de az jobb a Michelangelo térről, mert innen fentről nem is látszik maga az Arnó. Ha megnéztétek a templomot, akkor lemenve az úttestre jobbra pár perc a Michelangelo tér, ott nézelődés, aztán a mellvédnél balra – előre indul egy út lefelé, a Viale Poggi. Ez kanyargósan visz le az Arnó partjára egy nagy egykori őrtorony irányába. Itt az Arnó partján menjetek el a Ponte Vecchióig, azt megismered. Azon átkelve egy kicsit jobbra értek az Uffizi épületéhez, annak a folyosóján végigmenve kiértek a Piazza della Signoriára, ahol nézelődhettek:-) Innen érdemes a Via Calzauolin (ez Firenze Váci utcája) elindulni a dóm felé, de szerintem ne menjetek el odáig, hanem csak az út viszonylagos elején lévő Orsanmichéléig. Ez egy fura épület, eredetileg gabonaraktár volt, ma templom, nem is olyan a formája, keress rá a neten, akkor biztos megismered majd, illetve hát nem is kell, hiszen nincs még egy olyan épület a világon, aminek 12 szobor van körben az oldalán:-) A szobrok érdekes és értékes reneszánsz munkák, érdemes körbenézni, de a templom igazán belül a fontos, nem szokványos, szerintem, és sokak szerint, gyönyörű! A bejárata nem a főutcán van, hanem hátul vagy oldalt. Ha körbementek, mert kell, akkor rápillanthattok a Piazza della Repubblicára, de több időt nem érdemel.

Miután bementetek az Orsanmichélébe és megnéztétek, akkor menjetek vissza a Piazza della Signoriára, annak a túlfelén, közvetlenül a Palazzo Vecchio mellett induljatok el a Borgo dei Grecin a Piazza Santa Croce felé. Maga a tér is figyelemre méltó (voltunk ott veled, de a templom már zárva volt), ha van kedvetek, ebbe a templomba érdemes lenne bemenni, hiszen gyönyörű, ráadásul sok híres ember „temetője”. Ha bementek, akkor a főoltártól jobbra van kijárat, előbb a híres Capella Pazzit lehet megnézni, azon túl van a kolostor, és annak az ebédlőjében egy nagyon érdekes, nagyon régi freskó, Taddeo Gaddi festette a XIV. században. A templom után a Piazza del Duomo felé kell venni az irányt, ezt legegyszerűbben úgy tehetitek meg, hogy a tér végénél, a kis kútnál indul a Via dell Anguillara, azon mennétek a Via del Proconsolóig, ahol aztán jobbra indulva felérnétek a Piazza del Duomóig. Hát ott nézelődés. A dóm belül nem annyira nagy szám Te biztos emlékszel rá), de hát ha már ott vagytok, akkor mindenképpen érdemes, nem tartana sokáig. A kupolába felmenést is "kötelezővé tenném", dehát az elég időigényes és fárasztó. De amit tényleg meg kellene nézni belülről is, az a Battistero, gyönyörű, tetőtől talpig ókori mozaik, kicsit csicsás ugyan, de hát ez Itáliában szinte kötelező:-)

Innen a térről aztán egyenes út vezet az állomásig, ez az út a Via del Cerretani. Illetve nem az állomáshoz visz, hanem a Piazza Santa Maria Novelláig, ahol áll a Basilica di Santa Maria Novella. Ezt a templomot nem feltétlen kell megnézni belülről (te amúgy láttad), de a homlokzatát mindenképpen meg kell csodálni, mert gyönyörű! És elmenve a templom oldala mellett ott vagytok az állomáson! Szerintem simán belefér egy napba.

Valamilyen módon kell, hogy legyen egy térképetek, 1-1 buszjegy kell a San Miniatóig, az állomáson biztos kaptok.

Tulajdonképpen mindezt lehet fordítva is megcsinálni, de szerintem így jobb. Ki lehet hagyni a San Miniatót, de mindenképpen érdemes lenne, a Piazzale Michelangelo viszont kötelező!:-). A Santa Croce templom nélkül lehet élni, csak nem nagyon érdemes, az Orsanmichéléhez viszont ragaszkodj, különleges élmény!!! Hát nagyjából ennyi:-)


Idő: kb. 10 órai érkezéssel.

10.30-11.10 San Miniato

11.20-11.35 Piazzale Michelangelo

11.35-12.10 Piazzale Michelangelótól az Uffiziig

12.10-13.30 Piazza della Signoria + Orsanmichele

13.30-15.30 út a Santa Crocéig, a Santa Crocéban

15.30-17.30 út a Dóm térig, dóm, Battistero

17.30-18.00 út a Santa Maria Novelláig, a pályaudvarig.Nyitvatartások:

San Miniato: 08-00-19.00 hiv. nincs déltől zárva, de jártam már úgy!

Orsanmichele: 10.00-17.00

Santa Croce: 08.30-17.30

Duomo: 10.00- január-április, nov.,dec.:16.30, május, okt.:15.30, júl-szept.:17.00

Battistero: 12.00-19.00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése