Giorgio Vasari életrajza és műveiSok-sok Vasari kép egy helyen!

Giorgio Vasari

Valami titokzatos okból amióta Firenzével foglalkozom, egyre kedvesebb szereplője lesz életemnek Giorgio Vasari, az arezzói művész, akinek az utókor nem sokra tartja munkásságát. Ennek oka főként az, hogy ő már nem tartozott a reneszánsz művészek közé, hanem a manierizmus kezdeti korszakának művésze volt, és a reneszánsz után ez a művészi kifejezés már nem keltett osztatlan sikert.. Pedig Vasari rengeteget dolgozott, rengeteg művészeti emléket hagyott maga után..., ám az igazán nagy méltatást nem a művészete miatt érdemelte volna ki! Ő volt ugyanis az az ember a XVI. században, aki fontosnak tartotta, hogy a korábbi évszázadokban élő és alkotó fantasztikus itáliai reneszánsz festők  életét és munkásságát megismertesse az utókorral! Persze bizonyos, hogy minden szavát nem lehet készpénznek venni, de elképesztően fontos a reneszánsz művészek és művészet megismerése céljából ennek a könyvnek az anyaga. Az alanti cikkben részletesebben is írnak erről a tevékenységéről.

http://cultura.hu/kultura/vasari-a-festok-iroja/ 

A fentebb belinkelt cikkek nagyjából mindent elmesélnek erről a remek emberről és művészről, de azért néhány személyes mondatot még ideírnék.
Firenzei kirándulásaim egyik fontos állomásának tartottam, hogy megnézzem azt a Vasari által tervezett loggiát, ami most a Santa Croce negyedben a Piazza dei Ciompin látható.
 -
-

-
Ez az építmény Vasari idejében Firenze gyomrában, vagyis a középkori városrész piacterén állt és halcsarnokként funkcionált, ahogyan ezt a csarnok díszei is igazolják. A lentebbi maketten láthatjuk a középkori piactér elrendezését. Ezt a városrészt a XIX. században lebontották, a csarnokot előbb szétszedve biztonságos helyre szállították, majd pár évtized múlva a Piazza dei Ciompin újra felépítették.
-

 -
Toszkánában tett utazásom egyik fontos célpontja volt Arezzo, nem csak azért, mert gyönyörű város hírében áll, hanem azért is, mert itt található az az épület és kert, ami egykoron az arezzói születésű Giorgio Vasari  háza volt. Ma múzeumként funkcionál, látogatható. Az alábbi link alatt megtalálható arezzói leírásom azon része is, ami ezzel az épülettel foglalkozik. Sok időt bizonyosan nem töltött itt a művész, hiszen folyamatosan úton volt.

http://mierteppenolaszorszag.blogspot.hu/2017/01/toszkana-2-arezzo-casentino-anghieri.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése