Albizzi (vagy Albizi) család

 A Medici család legfőbb ellensége a Pazzi család mellett az Albizzi család volt. A család feje, Rinaldo di Messer Maso (1370-1442) kiváló és sikeres katona volt, de személyiségének rátarti és tudálékos volta miatt nem örvendett nagy népszerűségnek. Több alkalommal oktalan és felesleges háborúskodásba is belevitte Rinaldo a várost. Nagy szálka volt pl. a firenzeiek szemében Lucca, amiért inkább Milánóhoz húzott, mint Firenzéhez..., ugyanis gazdasági ügyekben, mint pl. a selyemgyártásban, nagy ellenfelek voltak.

A firenzei "belháborúkból többnyire a Medicik kerültek ki győztesen, így azután az Albizzi családot  még idősebb Cosimo Medici idejében Anconába száműzték. Ám a száműzetés nem tarthatott örökké, és idővel a visszatértek leszármazottai vezető szerepeket is betöltöttek a városban, és természetesen új családokat is alapítottak. Luca degli Albizzi volt az, akinek a leszármazottai már a nagyhercegi korszakban fontos tisztségeket is kaptak. De voltak a családnak olyan tagjai is, akik örökre ellenségei maradtak a Mediciknek, ám azokat az ifjú Cosimo Medici a híres Montemurlói csatában 1537 augusztus 2.-án legyőzte, az életben maradottakat családjaikkal együtt száműzte, és ezzel örökre végét vetette a firenzei belháborúnak. A győztes Cosimo Medici ezen csata után kapta meg V. Károly német-római császártól a hercegi címet 1537 szeptember 30.-án. 

-

Az Albizzik egyik  fényűző palotája volt a Borgo degli Albizi 12. szám alatti épület, mely ma is régi szépségében látható és egy közintézménynek ad helyet. 

-

Amikor ilyeneket írok akkor tölt el az a csodálat, ahogyan Firenzével törődtek a reneszánsz és a későbbi idők vezetői! Ellenség ide, vagy oda, a mai napig is állnak Albizzi és Pazzi paloták, pedig hány évszázad telt el azóta! Dante idejében még az volt az általános, hogy a vesztesek palotáit lerombolták, de a reneszánsz időkben már úgy tűnik rájöttek, hogy ez elég nagy és felesleges luxus. Így legalább nem kellett újabb közintézményeknek újabb épületeket építtetni, mindig voltak kéznél száműzöttek üres palotái. 

-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése