Badia Fiorentina, Ugo- Toszkána őrgrófja

A Badia templom a Bencés rendi szerzetesek temploma. Ebben templomban alussza örök álmát Hugo Toszkána őrgrófja (950-1001), kinek síremlékét az anyja, Villa grófnő   készíttette, és kinek tiszteletére minden évben december 21.-én misét mondanak a X. században alapított firenzei Badia Fiorentina templomban. A sírhelyét Mino da Fiesole alkotta. 

-

-
A Badia Fiorentina a Via Proconsolo és a Via Dante sarkán található (a Proconsolo szó a bírák és a jegyzők céhének székházának mindenkori vezetőjére utal, ő volt a priorok között az első). Az épület külső megjelenésének legizgalmasabb része az 1300-as években készült karcsú kis tornya, mely mondhatni iránymutatónak is használható.  A templomban balra látható Filippino Lippi gyönyörű festménye Szent Bernát, a ciszterci rend egyik alapítójának  látomásáról, amikor is megjelenik előtte angyalokkal körülvéve maga Szűz Mária. Itt van némi ellentmondás, mert hát Szent Bernát ciszteriként miként került egy olyan templomba, mely a bencéseké?
-
Pandolfini család volt a templom fő támogatója, ezt bizonyítják a kápolna ajtaján látható delfinek, amik a Pandolfinik jelképei.
-
Szent Benedek életének jeleneteiből is láthatunk itt néhány freskót, melyen megjelenik egy holló, ami megmenti Benedeket attól a  mérgezett kenyérdarabtól, amivel meg akarták őt ölni.
Egy Giorgio Vasari által készített "Angyali üdvözlet" festmény is látható itt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése