Lorenzo de Medici halála 1492-ben, Medici kápolna

 Lorenzo de Medici a Poggio di Caiano villába vitette magát amikor már úgy érezte, hogy lassan lejár az ideje. Már nem tudott mindenkihez olyan kedves lenni, ami a természetével együtt járt, hiszen komoly fájdalmai voltak..., és hát tudta, hogy ennek csak a halála fog véget vetni.

(1492 volt a "nagy" Lorenzo Medici halálának éve. Érdekes egybeesés ez Amerika felfedezésével..., persze akkor még senki nem tudta, hogy egy új kontinens lett felfedezve pont abban az évben és ráadásul pont egy firenzei, Amerigo Vespucci által, akit valószínűleg jelentősen támogatott útjában anyagilag Lorenzo. )

Februárban már nem tudott járni Lorenzo, és nem tudott írni sem. Folyamatosan lázas volt, ami szinte elégette. Átvitték végül a Carreggiben lévő villába, sok barát volt körülötte, sokan próbálták elvonni figyelmét a szenvedéseiről és a várható halálról. És persze sokan próbáltak segíteni rajta, de semmi praktika nem vált be, Lorenzo de Medici 1492 április 8.-án  meghalt. Orvosa tehetetlensége, szégyenérzete és talán valamilyen megtorlástól való félelme miatt öngyilkos lett. Lorenzo tetemét a San Lorenzo templom Régi sekrestyéjében helyezték nyugalomra a sok évvel korábban, 1478-ban meggyilkolt testvére, Giuliano mellé. 1559-ben azonban áthelyezték földi maradványaikat a Michelangelo által tervezett Új sekrestyébe (Sagrestia Nuova).  Igaz, az ő földi maradványaik fölött is Michelangelo szobrai állnak, melyek a kép baloldalán láthatóak, a Madonna középen, tőle jobbra és balra két orvos szent, Kozma és Damján szobra. A kép jobboldalán azonban már szerencsémre az ikonikus Medici kápolna szobrok egyike látszik, így valamit tudok belőle mutatni, mert hogy ott teljesen kizárt a fényképezés. Ennek a kis képnek a baloldalán az ifjú urbinói herceg, Lorenzo szoborcsoportja látható. A képet a neten találtam, ott fényképezni nagyon szigorúan tilos..., na meg szinte lehetetlen is a sok látogató miatt. Emlékeim szerint telítve volt a kápolna a mi látogatásunk alkalmával is, de azért alaposan meg tudtuk nézni a szobrokat..., tán csak a sok ember okozta levegőtlenség volt kellemetlen.

-


-

Az azonos nevek miatt sokan azt gondolhatják, hogy az "ismert Medicik" földi maradványai vannak a kápolnában jobbra lévő méltán világhíres Michelangelo sírszobrok alatt (itt csak az egyik látszik). Ez sajnos nem így van, az egyik Michelangelo által készített síremlék (ami a képen az látszik) alatt lévő földi maradványok II.Lorenzo de Medici (1492-1519) Urbino hercegéi, aki véletlenül pont abban az évben született, amikor nagyapja, a "nagy"Lorenzo meghalt..., lehet ezért is kapta ezt a nevet, de ő Piero Medici fia volt.  

A másik sírban Giuliano de Medici (1479-1516) Nemours hercegének füldi maradványai vannak, aki a "nagy" Lorenzo legfiatalabb fia volt. Ők hírüket igazán csak származásukkal és nevükkel írták be a történelembe, bár próbálkoztak. de igazán komoly történelem formáló szerepük nem volt, nem voltak rá képesek, de nem is voltak meg a lehetőségek. Na de azzal tettek szert a "halhatatlanságra" hogy sírjaik firenzei látogatása az utazók  láthatásának egyik csúcspontja, hiszen Michelangelo csodálatos alkotásai alatt alusszák örök álmukat. 

Mindenesetre egy jó, pontos évszámokkal ellátott  családfa nélkül képtelenség eligazodni a Cosimók, Lorenzók, Pierók között!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése