Cenacolo di' Sant' Apollonia kolostorban Andrea del Castagno "Utolsó vacsora" című festménye és híres emberek portréi, köztük a Magyarországon letelepedett Ozorai Pipo háza

Az épület címe Via XXVII. Aprile 1.szám.

Castagno nem tartozik a legismertebb és legkeresettebb itáliai festők közé, talán azért sem, mert e  fenn említett kolostor, melyben legjelentősebb alkotását, egy "Utolsó vacsorát" láthatnának, már kissé kívül esik a firenzei belvárostól, így a turisták többsége nem jut el odáig.

Andrea del Castagno (1396-1457) művei vonzzák ebbe az épületbe a művészet kedvelőit. Dante, Petrarca, Boccaccio, és nekünk magyaroknak fontos személy,  Filippo Scolari portréját láthatjuk itt, akit mi Ozorai Pippo néven ismerünk. Ennek oka az, hogy Filippo Scolari katonai pályafutása végén a Magyarországon lévő Ozorán telepedett le, és mint Ozorai Pippo lett ismert. Volt szerencsém járni ebben az épületben..., hát nem hiszem, hogy az épület berendezése Pippo korát idézné, jóval komfortosabb, de azért érdekes volt a kirándulás. Voltak benne kuriózumnak számító megoldások..., és talán mondhatjuk, hogy van benne valamennyi Itália.. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése