Sagrestia Vecchia

A San Lorenzo templomban tekinthető meg a Sagrestia Vecchia, melyet a Medici család legkedvesebb művésze, Filippo Brunelleschi tervezett. Itt nyugszik a korai Medici család számos tagja, és mint a család barátja, maga a tervező, Brunelleschi is. A templomból az északi oldalon egy átjárón juthatunk el a kápolnába, és csodálhatjuk meg az ott látható művészeti alkotásokat, melyek természetesen az elhunytak családtagokra emlékeztetnek. Giovanni di Biccitől, a család "ősatyjától" kezdve több Medici lelte meg itt végső nyughelyét.
Il Magnifico földi maradványai csak ideiglenesen voltak itt, most a Sagrestia Nuovában vannak egy szarkofágban a Madonna szobor alatt.
Sokakat megzavarhat a névazonosság a Sagrestia Nuovában látható két csodálatos síremlékkel kapcsolatban (hiszen Lorenzo de Medici fiatalon elhunyt öccse is Giuliano volt), de abban a gyönyörű kápolnában két későbbi, majdhogynem jelentéktelen, de velük azonos nevű Medici herceg maradványai vannak! Hogy ez miért is történt így, arra senki nem talál magyarázatot. Nagy valószínűséggel Michelangelo nem ezeknek a hercegeknek készítette azokat a síremlékeket, de az új Medici nemzedéknek talán ez volt az érdeke. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése