Sagrestia Vecchia 1. (San Lorenzo épület együttes)

A San Lorenzo templomban tekinthető meg a Sagrestia Vecchia, melyet a Medici család legkedvesebb művésze, Filippo Brunelleschi tervezett. Itt nyugszik a korai Medici család számos tagja, és mint a család barátja, maga a tervező, Brunelleschi, és a Medici család örömére rengeteg művészi munkájával közreműködő Donatello is. 
A templomból az északi oldalon egy átjárón juthatunk el a kápolnába, és csodálhatjuk meg az ott látható művészeti alkotásokat, melyek természetesen az elhunyt családtagokra emlékeztetnek. Giovanni di Biccitől, a család "ősatyjától" kezdve több Medici lelte meg itt végső nyughelyét.
Cosimo Medicinek (il Vecchio)és családtagjainak földi maradványai ebben a réginek hívott sekrestyében vannak, és itt nyugszik a templom és a sekrestyék tervezője, mindemellett a család jóbarátja, Filippo Brunelleschi is. A másik "családi" művész, Donatello is komoly munkákkal járult hozzá az épület értékeihez, ő többek között a bronzajtókat készítette. A sekrestye közepén lévő márványszarkofágban Cosimo Medici szüleinek maradványait helyezték el. A bejárattól balra lévő szarkofágban, ami Andrea Verrochio alkotása. Cosimo fiainak, Giovanninak és Pieronak a földi maradványai vannak. A terem bronzból készült ajtajait és sok egyéb díszítésben Donatellót illeti a legnagyobb érdem, és a templomban ezt a bejárat környékén egy emléktábla is hirdeti. Donatellónak is, mint a család szívbéli barátjának, végső nyughelye itt van, Cosimo Medicivel együtt a baloldali kereszthajó második kápolnája mellett. Magukat a szarkofágokat is érdemes alaposan megnézni, mindegyik egy különleges műalkotás.
- -
Il Magnifico földi maradványai csak ideiglenesen voltak itt, most a Sagrestia Nuovában vannak egy szarkofágban a Madonna szobor alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése