Museo dell' Opera del Duomo


Az Opera del Duomo nem más, mint egy kooperatív társaság, operatív törzs, amely felhatalmazást kap egy feladat megtervezésére, elkészítésére. Egy olyan hatalmas munkánál, amekkora a Duomo felépítése volt, fel kellett egy olyan csapatot állítani, ami alkalmas volt a munka megtervezésére, megszervezésére, kivitelezésére. Ez a társaság 1295-ben jött létre a város prominens és hozzáértő tagjaiból. Ők végezték az adminisztrációs munkákat, és ők bízták meg a munkálatok tervezésével és vezetésével Arnolfo di Cambiót 1295-ben. Az "operatív törzs" kifejezés mindmáig használatos bizonyos nagyobb horderejű munkák elvégzésénél. Ám a Museo dell'Opera del Duomo ma már az az épület, ahol olyan műalkotások eredeti példányait láthatjuk, melyeket oly annyira védenek, hogy nem hagyják kiszolgáltatva esetleges természeti vagy emberi kártételnek.  
-
 Ráadásul ahhoz képest, ahogyan még mi láttuk néhány évvel ezelőtt, egyszerűen csodálatos a mostani múzeum, amit a fenti videón láthatunk! Néhány kiemelt látnivaló kedvcsinálónak..., úgy gondolom, hogy ez a csodálatos múzeum kötelező firenzei program!
-
Amúgy érdekes, hogy nagy művészek készítenek gyönyörű műalkotásokat, azután azokról csinálnak másolatokat, és az eredetiek helyére rakják, majd az eredetieket múzeumba teszik. Persze értem, ez a műemlék védelem egyik fontos része. Pontosan a fentebb látható Pieta bizonyítja ezt, hiszen egy vandál komolyan "megsebesítette" a művészeti arzenál egyik legszebb szobrát. Hogy mi volt tettének az oka, azt nem tudni, de a kiállítás kétség kívül egyik legértékesebb darabja még "sebesülten" is Michelangelo Piétája. Sokak szerint Nicodemus mester arca igencsak hasonlít Michelangelo arcára.
-
Énekes karzatok a múzeumban:
-
-
Luca della Robbia munkája 
-

-
Donatello munkája
-
A két híres "énekes karzat" is komoly figyelmet érdemel, lehet választani, melyik tetszik jobban. Luca della Robbia és Donatello mérték össze tudásukat, gondolom döntetlen lett a végeredmény, hiszen mindkettő gyönyörű. .
-

Donatello Bűnbánó Madonnája 
-


-
Andrea Pisano déli kapuját Keresztelő Szent Jánosnak életéből vett jelenetei díszítik.
-

-
A Paradicsom kapujának (Porta di Paradiso) talán legszebb részlete  Ádám és Éva teremtése már Ghiberti fantasztikus munkája.
-

-
-

-
-

-
-
A dóm kupolájának makettje.
-
Ennek a múzeumnak alapos megtekintése több órát is igénybe vehet, de mindenképpen érdemes rászánni az időt, hiszen nagyrészt az itt látható művek miatt megyünk Firenzébe. Szép tájak, szép épületek sokfelé vannak, de ilyen művészeti arzenál talán ha egy tucat van az egész világunkban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése