Giorgio Vasari és néhány portréja + Casa Vasari (Firenze)

-


-
Giorgio Vasari Arezzo közismert művésze volt, ám Firenze ura, I.Cosimo de Medici nagyherceg Firenzébe hívta, ahol rendkívül sok firenzei munkával látta el. Ezután élete jelentős részében a Mediciek szolgálatában állt, szükségszerű volt hát számára Firenzében is fenntartani egy otthont. Ez az otthon látogatható, címe Borgo Santa Croce 8, úgy néz ki, hogy már készen vannak benne a felújítási munkák (2020). Én jártam az arezzói házában, és láttam képeket a firenzei otthonáról is, a stílus hasonló, manierista freskók borította falak. Ha a művészetét annyira nem is, de személyét nagyon kedvelem, fantasztikusan sokoldalú, és szerintem mint ember is nagyszerű lehetett. Kár, hogy nem egy fél évszázaddal hamarabb született, a reneszánsz virágzásában, valószínűleg nagyobb hírnévre tett volna szert művészetével. Bár lehet, hogy ebben tévedek, mert igazából I. Cosimónak és Firenzének köszönheti talán leginkább a hírnevét. Firenzében igen gyakran találkozunk a nevével, bár nem mindig csodáljuk művészetét, de mindig szerethetjük rendkívüli áldozatosságát, kitartását, sokoldalúságát, hűségét, szorgalmát. A reneszánsz művészek életének felkutatásával és megírásával pedig rendkívül nagy szolgálatot tett le a művészet történelem oltárára, nélküle nagyon keveset tudnánk a korábbi idők művészeiről! Valószínűleg eme munkájának ötlete és megvalósításának feltételei is I. Cosimo Nagyhercegtől származtak. Egyszerűen nem is értem, hogy hogyan fért annyi tevékenység Vasari életébe! - Giorgio Vasari: A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete Magyar nyelven az 1983-as kiadásban csak 40 művész élete szerepel az általa felkutatott és megírt 150-ből, de volt olyan korábbi kiadás, amiben mind a 150 művész élete volt két kötetben. Antikváriumban lehet, hogy fellelhető. Beleolvasva érdekes részletek vannak egy, az Ognissanti falán lévő festményéről: "ezen látható Amerigo Vespucci képe, aki Indiába kívánt hajózni..." A könyvben természetesen nincs még említve Amerika, hiszen a maga valójában akkor még nem volt "megtalálva", csak felfedezve :-) Hát (többek között) az ilyenek miatt is érdemes ezeket a nagyon régi, de nagyon érdekes írásokat olvasgatni. 
-
Miért éppen Olaszország 2017 - Ezen a linken van arezzói kirándulásunk leírása többek között Giorgio Vasari ottani munkáiról és festményeivel díszes otthonáról is. És az oldalon láthatóak képek arról a helyről, ahonnan indul hosszú útjára az Arno. És még nagyon sok minden, ami Olaszország!
-
Úgy gondoltam, hogy mégiscsak ide teszem arezzói otthonának képeit, valószínűleg a firenzei is hasonló lehetett.
-

-

----------------------------------------------------------------------
Az alábbi képek többségét Giorgio Vasari festette:

-

-
Lorenzo Medici portréja..., nagyon élethűnek tűnik..., azt mondják csúnya volt, ráadásul a hangja is kellemetlen..., mégis ha beszélt, nem lehetett nem ráfigyelni! Az utóbbit nem halljuk, de az arcára mondjuk inkább, hogy "karakteres" :-)

-
Az "Öreg" Cosimo de Medici..., hát ő sem a szépségéról volt híres. 
-
-
-
Madonna a kis Jézussal
-

-
Itáliai humanisták, Petrarca és Dante az előtérben, kettejük között talán Boccaccio arcát láthatjuk.
-
-
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése