Palazzo Viviani (Cartelloni) Via Sant'Antonio11, Gallileo Gallilei tanai az épület falán


  
-
A Palazzo Viviani (vagy más néven Cartelloni) homlokzatán a bejárat két oldalán Gallileo Gallilei tanai vannak kőbe vésve a szó szoros értelmében. A korszak egyházi vezetői nem akarták elfogadni Gallilei tanait, de Vincenzo Viviani, aki hűséges tanítványa és készséges segítője volt Gallileinek, azt a megoldást választotta mestere tanainak hirdetésére, hogy palotájának kapuja mellé márványtáblába vésette azokat. 
A Palazzo dei Cartelloni néven is ismert épület, amely Vincenzo Viviani otthona volt, az első firenzei köztéri emlékmű, amelyet Galileo Galilei-nek állítottak. Viviani 1639 októberétől 1642-ben bekövetkező haláláig nagy hittel és szeretettel segítette a pisai tudósokat. Évekig tartóan óriási energiát fordított a Mester tiszteletére felállítandó monumentális sír projektjére, de képtelen volt legyőzni az egyházi körök ellenállását, amely nem tartotta helyénvalónak az "eretnekség heves gyanúja miatt" elítélt ember emlékének megünneplését. Így történt, hogy 1690-ben Viviani megbízta palotája homlokzatának feliratozásával barátját, Giovanni Battista Nellit, amelyet feliratot bátran Galilei emlékműveként lehetett tekinteni. Az épület bejáratánál két nagy "kőtekercs" hirdette a Mester felfedezéseit. Galilei mellszobrát a két oldalsó domborművel együtt helyezték el, amelyek a pisai tudós néhány felfedezését idézik. Az egyik a Jupiter műholdjainak távcsővel történő megfigyelésére, a másik pedig a lövedékek parabolikus mozgásának Galilei szerinti meghatározására utal. 
Csak 1737-ben avatták fel a Santa Croce-bazilikában a monumentális sírt, amelybe Galileinek és hű tanítványának, Vivianinak földi maradványait szállították át, akkor, amikor már több mint harminc éve halottak voltak. 1737-ben halt ki férfi ágon a Medici család is, melynek tagjai (bár lehet, hogy nem mindegyik!) támogatták Galilei munkáját, aki hálából Medici csillagoknak nevezte az általa felfedezett Jupiter bolygó körül keringő holdakat összességükben. Ám végül hivatalos nevük is lett: Io,  Europe, Ganumedes és Kalliszto, ami későbbi korszakra utal, amikor is egy Marius nevű kutató nevezte el így őket a XX. században.
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése