Piazza Santa Croce.

 

-

-
Firenze egyik legizgalmasabb, legérdekesebb és legnagyobb tere a Santa Croce tér, melynek 8800 négyzetméter az alapterülete. Három oldalán különösen szép épületek vannak, míg  negyedik oldalt a templom és a mellette lévő Pazzi kápolna kertje és épülete teszi ki.
-
Magáról a templomról itt írtam, nem átlagos templomban voltam, nem átlagos körülmények között.

-

-

A téren elég nagy általában a nyüzsgés, többnyire alkalmi vásárokon lehet itt szuvenírt beszereznünk.

-


-

Ahogyan a fenti képeken is látható a templomtól balra, hogy nem látható ott Dante szobra..., na nem azért, mert általános vélekedés szerint nem igazán jó maga a szobor, hanem mert akkor, amikor ezt a képet készítettem, éppen restaurálták. De nem csak egy alkalommal jártam Firenzében, így szerencsére tudok fényképpel is szolgálni! :-) Ki ki maga eldöntheti, hogy tetszik-e neki, avagy sem. Én nem hiszem, hogy a művészi érték ebben az esetben olyan nagyon fontos lenne, a lényeg maga a szobor, ami eszünkbe juttatja magát a költőt. Azt a nagy költőt, akit Firenze száműzött, mert nem a győztesek oldalán volt. Firenze nagyon jó hely, de valamikor rengeteg ellenségeskedéssel gyengítették saját magukat az ott élők.., ám a középkori történelem már csak ilyen, voltak benne csaták és voltak győztesek és vesztesek. Dante a vesztesek között volt..., mennie kellett..., de azért kivétel lehetett volna! Sokan könyörögtek neki, hogy hazatérjen amikor már hazatérhetett volna, de ő már végzett magában Firenzével, soha többé nem tette be a lábát a városba. Történetét viszont megírta az Isteni színjátékban..., és ha alaposan meggondoljuk, ez a száműzetés és az abból a haragból táplálkozó érzések tették őt halhatatlanná! Ha kényelmesen élhetett volna, politizálgatott volna továbbra is Firenzében, akkor valószínűleg soha nem írja meg az Isteni színjátékot. Vagy ha mégis maradt volna, bizonyosan egészen más lett volna a történet lényege. Kellett ehhez a különös történethez a benne lévő megbántottság, mondhatni harag a szülővárosa iránt, amely kivetette őt magából..., de amely bizonyára örökké hiányzott neki.

-

-

-

Piacnap volt Firenzében a Santa Croce téren..., mint úgy általában. Olyan, hogy minden rendben legyen itt, ritkán van. De egy térnek kell is a nyüzsgés, arra való. És persze nem csak arra, mert annál sokkal izgalmasabb dolgokat is csináltak itt egykoron az ifjú firenzei titánok. Már a korai Medicik korában is ezen a téren hatalmas "csatákat" vívtak egymással az adott korok ifjai, és ez a hagyomány máig kitart, mostanában évente háromszor rendezik meg. A "calzio storico" nem éppen finom játék volt, igazi férfias erőt kívánó közelharcokkal tarkított foci..., és állítólag a Medici ifjak némelyike is jeleskedett ebben a sportban. Egyik alkalommal Giuliano de Medici nagyszerű közreműködését a költő Poliziano versben is méltatta.

-



-

-

A képen középen lévő épület, a Palazzo dell'Antella 1619-ben épült,  különleges festéséről híres. Hogy pontosan mely festők vettek részt az épület díszítésében és milyen indíttatás alapján, azt nem tudjuk, de hogy turistalátványosságként éli világát, az biztos. Kapualjába, udvarába állítólag be lehet menni, nagyon hangulatos..., én sajnos kihagytam. A bejárati kapu felett van II. Cosimo Medici nagyherceg mellszobra. Hogy miért pont ott, azt nem tudom, de azt írja a könyvem, hogy az említett Medici nagyherceg feltett szándéka volt Jeruzsálembe menni és elrabolni onnan Krisztus földi maradványait. Végül ez, mint tudjuk, nem történt meg.

-

-

Egy azt hiszem nem túl különleges szökőkút hűsítheti a levegőt itt a templommal szemben lévő épületek előtt, de nem hiszem, hogy nyaranta túl hatékony lenne. Firenzébe nyáron csak az menjen, aki máskor semmiképpen nem tud menni, hiszen olyan, akár egy forró katlan! 
-






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése