Ambrus püspök(339-397) , Prédikátorok, Zenobius (337-417), Romuald (950-1027) Ugo gróf (950-1001)

 Időszámításunk szerinti 450-ben vagyunk Firenzében, amikor is ott már a keresztény egyház szervezése volt a fő feladat. Gondoljunk bele, hogy hol voltunk akkor még mi magyarok! Persze Firenzében sem ment könnyen a különböző hitet vallók összeboronálása. Az akkoriban már milánói tanításai miatt nagy hírnévre szert tevő Ambrus püspököt hívták meg a városba, aki meg is békítette a torzsalkodókat, és a pápa jóváhagyásával a kereszténységre tért Zenobius püspök megkezdte firenzei hittérítő munkáját. Addig ismeretlen volt Firenzében, valami nagyon távoli vidékről, talán Szíriából érkezett a városba. Zenobius püspök székhelye a mai Battistero helyén volt, valószínűleg nem véletlen, hogy a Battisterót később oda építették. Hittérítő munkájával nagy tiszteletre tett szert, így végső sírhelye a firenzei Duomóban van, annak is a szentélyében. Prédikációi nagy hatással voltak Firenze népére, küldetése sikeres volt, és ha lassan is, de konszolidálódott a város helyzete. 

-

Az ezredik év környékén a keresztény hitre tért Willa grófnőre nagy hatást gyakorolt a Firenzébe érkezett néhány prédikátor, köztük is leginkább  Romuald (950-1027). Ő volt az, aki már 1012-ben megalapította a Camaldoli rendet, de utána Firenzében telepedett le, feltehetően hittérítő szándékkal.  Willa grófnő fiát, Ugo grófot azzal bízta meg, hogy alapítson Firenzében bencés apátságot, ami meg is történt, ez lett a Badia templom és kolostor, ami még ma is egyik ékessége a városnak.

Ugo gróf Firenzében hunyt el, a Badiában van a sírja, mely síron jó néhány évszázada egy Mino da Fiesole által készített márványszarkofágot láthatunk. 

-

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése