Montemurlói csata..., I. Cosimo Medici herceg, majd nagyherceg,

 Firenzében sokan voltak, akiknek nem tetszett, hogy az ifjú Cosimo Medici magának akarja a firenzei hatalmat. Legfőbb ellenfele az ifjabb Filippo Strozzi volt, aki jelentős létszámú, közel 4000 fős  hadsereget tudott toborozni, Cosimót viszont V. Károly támogatta spanyol katonáival. 1534-ben Montemurlónál volt az a nevezetes csata, amely után győzelmével Cosimo Medici megszilárdíthatta uralmát. A még igen ifjú Cosimo Medici olyan példát akart statuálni, ami elveszi a kedvét az ellene fordulóknak a további támadásoktól, így nagyon sok foglyot ejtettek, akik közül a vezetőket halálra ítélték. Sokan elmenekültek, de idővel őket is elfogták és kivégezték. Naponta tartottak nyilvános kivégzéseket, több száz ember lelte így halálát. Mindez a kegyetlenség az ifjú Cosimo Medicinek a hatalma megszilárdításáért szükséges volt, és meg is kapta V. Károly császártól a fejedelmi címet. 

A Santa Trinita tér közepén álló hatalmas gránitoszlopot Caracalla egykori fürdőjéből  IV. Pius pápa küldte Firenzébe az ifjú Cosimo Medici elismerése okán, mely oszlop útja közel egy évig tartott, és bizony a felállítása sem ment gyorsan..., majd még azután egy szobor is került az oszlop tetejére, amit ugyancsak nem volt egyszerű azokban az időkben daruk nélkül megoldani. És hogy még fokozzuk..., az oszlopra került szobor igen soványkának látszott olyan magasan földközelből, így "terítettek rá" egy szép bronzból készült köpönyeget. Így leírva ez nem nagy kunszt, de akkoriban még nem lévén daruk nem könnyű elképzelni sem, hogyan oldották meg az ilyen dolgokat. Igaz, nem ez az egyetlen dolog, aminek megoldásának csodájára járnak Firenzében az emberek!

-

Miután I. Cosimo de Medici fejedelemként megszilárdította Firenzében a helyzetét nem elégedett meg ennyivel, sorra támadta meg a környező városokat. Először Siena ellen vonult, ahol több, mint egy évig tartott a küzdelem, de főleg az éhínség szedte a körbezárt városban az áldozatokat. Sienának meg kellett adnia magát, ha a továbbiakban még létezni akart. A pápa Siena elfoglalása után engedélyezte Cosimo Medicinek a  hercegi címet.   Természetesen az ifjú Cosimo Medici nem elégedett meg addig, amíg az összes toszkán város nem került irányítása alá! Nagyon fontosak voltak a tengeri kikötők, Livorno, Pisa, hiszen Cosimónak komoly tervei voltak azokkal is..., hajóhadával több nagy tengeri csatában is részt vett, és persze mindig győzedelmeskedett. 

Sikerei elismerése képen 1570-ben megkapta a nagyhercegi címet is mind a pápától, mind a császártól.

"Az elkobzott szabadságjogokért cserébe jólétet és vagyonosodásra lehetőséget kapott a firenzei polgár." (Erdődy János)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése