Anna Maria Luisa Medici (1667-1743) Medici címerek, Firenze kincsei


 


-

Az utolsó élő Medicinek, Anna Maria Luisának (1667-1743) köszönhetően , kinek nem volt gyermeke, és a már elhunyt férje a Lotharingiai házból származott, olyan megegyezést kötött az örökös Lotharingiai uralkodókkal, ami szerint Firenze műkincsei  ugyan hivatalosan a Lotharingiai család tulajdonába kerültek, ám azok soha, senki által el nem vihetőek Firenzéből! Ezt a nagyon fontos megállapodást mindenki tiszteletben tartotta. Feltehetően ennek okán is a Lotharingiaiak nem sokat törődtek a várossal, egyszer "körbenéztek". Firenze tulajdonképpen gazdátlan maradt, és lassú sorvadásba kezdett..., de a műkincsei egyben maradtak. 1860-ban Firenze is az egységbe forrt Olaszország része lett, annak is talán pont a hatalmas műkincs készlet miatt 5 évig a fővárosa volt!

-


-

Anna Mária Luisa amúgy elég hányatott sorsú hölgy volt, mélyen vallásos és erkölcsös, így eléggé távol tartotta magát meglehetősen züllött életet élő öccsétől, a köztudottan homoszexuális Gian Gastonétól. A családi Medici sírkápolna munkálatait nagyrészt Anna Maria Luisa finanszírozta, és gyakran meg is látogatta az építkezést. Nem csak Anna Maria Luisa volt tudatában annak, hogy ő az utolsó Medici, hanem a városlakók is, akik bizony aggódtak a város jövője miatt. Még Anna Maria Luisa életében a jogos örökös, férje révén a Lotharingiai család, hatalmába vette a várost, Firenze címereit ugyan többségükben meghagyták, de melléjük tették a császári sast és a lotharingiai keresztet. Eltörölték a Medicikhez kapcsolódó ünnepeket, de azért a város átalakított címerében még ott szerepelt a Firenzét meghatározó 5 "Medici golyó" és a kék liliomos golyó. Bizonyos adatok alapján abban az időszakban az a nézet járta, hogy a firenzei emberek lemondanának javaik nagy részéről, ha visszakaphatnák a Mediciket.

-



-


"Hétfő reggel nagy haditervvel bevitték Anna Maria Luisához gyóntatópapját, mivel ő maga nem küldött volna érte..., a gyóntatónak megmondták, hogy közölje a hölggyel, hogy a halálán van. Erre a hölgy megkérdezte:"Ki mondta ezt magának?"Az orvosa" - hangzott a válasz. - "Rendben van, tegyük, amit tennünk kell, és intézzük el hamar"-mondta a hercegnő. Így aztán ha voltak bűnei azokat meggyónta,  majd megáldoztatták. Magánál volt az utolsó percig, de a halála előtti kb. másfél órában már nem beszélt. Csütörtök reggelig a palota nagytermében volt felravatalozva..., az utolsó Medici földi maradványai hamarosan csatlakoznak tehát az ősökéhez."

-

Anna Maria Luisát 1743-ban bekövetkezett halálakor az egész város siratta, ami egyben  az egész Medici családnak szólt. Az angol nagykövet így írta le az általa tapasztaltakat:

"A köznép meg van győződve arról, hogy a szél ragadta el Anna Maria Luisát! Ma reggel  heves szélvihar támadt, két órán át tartott, utána meg úgy kisütött a nap, mint még soha. Hasonló jelenségek kísérték Gian Gastone halálát is. Ezeket a hiedelmeket senki sem rombolhatja le, mert az emberek azt állítják, hogy mindezt a saját szemükkel látták."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése