Livorno, bíborcsiga

Livorno egy Toszkánában lévő kikötőváros az Atlanti óceán partján, nem túl nagy, de nagyon fontos városa volt Itáliának, és városa most Olaszországnak. Ezt a várost elsősorban katonai támaszpontként építtette ki I. Cosimo Medici nagyherceg, míg a kereskedelem számára továbbra is Pisa volt a fontosabb állomás. Pisa kikötője fogadta évszázadokon át a tenger felől a posztóiparáról nagyon ismert Firenze az alapvető textil színezésére szolgáló alapanyagokat. Ezen anyagok közül is a legértékesebbet, a bíborcsigát , ugyanis  ennek a csigának köszönhetően tudták a posztókészítők elérni a legszebb, legnemesebb színű szöveteket, melyek részben, vagy egészében ezt az alapanyagot használták. A firenzei elit nagyon adott a divatra, de ez nem elsősorban fazont jelentett akkoriban, hanem inkább színt! Attól függően volt gazdag és elismert ember valaki a városban, hogy mennyi bíborcsigától származó színű ruhadarab volt rajta! A XIV. századi firenzei gazdagok közül is kiemelkedett ekkoriban a Rucellai család, kiknek palotájának frízében a "mai napig is vonulnak a dagadó vitorlák a bíborcsigák fellelésének helye felé". 

És visszatérve Livornóra, a szárazföld közepén lévő Firenzének létfontosságú volt a tengeri kereskedelem, katonailag is uralmuk alatt tartaniuk Pisát és az egész tengerpartot, és ezért építtette fel  még Livornót is.  A harcászaton túl I. Cosimo Medici így szerezte meg annak lehetőségét is, hogy a firenzei textiliparnak akadály nélkül rendelkezésére álljon minden a kulcsfontosságú alapanyag.

És hát mennyire fontos lehetett Livorno akkor, amikor I. Cosimo Medici nagyherceg tengeri katonai nagyhatalmat hozott létre Toscana dicsőségére! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése