id.Cosimo Medici Cristofer Hibbert szerint így láthatta Firenzét az Alberghetto fogságában

"Terek és tornyok, keskeny, nyüzsgő, kanyargós utcák, erődszerű masszív kőfalakkal emelt és kiugró erkélyekkel díszes paloták, fehér, fekete, zöld és rózsaszín kövekből geometriai minták alapján kirakott homlokzatú régi templomok,  kolostorok, apácazárdák, kórházak, zsúfolt lakóházak alkották a várost, melyet kővel csipkézett téglafal zárt körül. A falakon túl a mezők a környező dombokig nyúltak. Több, mint ötvenezren éltek a falakon belül, kevesebben, mint a korabeli Párizsban, Nápolyban, Milánóban és Velencében, de többen, mint  a legtöbb európai városban." 

-

A fenti sorok Cristofer Hibbert történetíró leírása szerint ahogyan id. Cosimo Medici is láthatta 1433-ban az "Alberghettino" béli fogságából Firenzét! Firenze és tán az egész emberiség szerencséjére idővel kiszabadult börtönéből, miután Velencébe száműzték. Ott azért még ha száműzött is volt, nem lehetett nagyon rossz dolga. Hazatérése után a városban hamarosan ismét ő diktálta a teendőket..., és volt az amúgy méretében nem túl nagy Firenze az akkori körülmények között a Föld egyik legjelentősebb városa! 

Ami a mai helyzetet illeti úgy gondolom, hogy ugyancsak a város arányait tekintve hihetetlen mennyiségű csodálható műkincse és szépséges fekvése által ma is Földünk egyik legismertebb városa!

-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése