Arciconfraternita della Misecordia

A Piazza del Duomo 19-es szám alatt működik az Arciconfraternita della Misecordia, jótékonysági egyesülete, melynek tagjai betegek megsegítését, ápolását, kórházba vitelét végzik fekete csuklyás köpenyben, inkognitóban. Olyan régi ez a "vállalkozás", hogy a Medicik korában alakult, és azóta is végzi önkéntes munkáját, 15 ezer taggal rendelkezik.
 - Ezen intézmény előcsarnokában is láthatunk művészeti alkotást, egy Madonna szobrot, amit Benedetto Maiano készített márványból, valamint a della Robbia család műhelyéből mázas terrakotta angyalokat. Még egy Benedetto Maiano mű, egy Szent Sebestyén szobor is van az épületben, sőt, a testvériség kápolnájában is láthatunk egy Andrea della Robbia által készült oltárképet ugyancsak mázas kerámiából Ez a irgalmasságról elnevezett intézmény a Piazza del Duomo 19-es szám alatt működik 1576 óta. Az intézmény lényege a "névtelen" segítségnyújtás bármikor és bárkinek.
Tulajdonképpen ez egy mentőszolgálat szeegény sorsú betegek számára, de itt az önkéntes mentők fekete csuklyát viselnek, így felismerhetetlenek. Úgy tűnik, hogy ez a szervezet szolgáltatta a mintát az idővel mindenhol elterjedt Nemzetközi Vöröskereszt számára. Bizonyára nem véletlen, hogy Florence Nightingale, aki egy firenzei születésű (olyan hosszú volt szülei nászútja, hogy a gyermek is Firenzében született!) angol állampolgárságú hölgy volt a kezdeményezője és részben kivitelezője annak a firenzei példán alapuló Nemzetközi Vöröskereszt szervezetnek. 
-
Bár egy másik írás másként írja le a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulását, de ez igazából nem fontos, a lényeg, hogy létrejött ez az áldásos szervezet és sok-sok ember életét mentette meg..
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése