Luca Pitti (1398-1472), Palazzo Pitti, Giardino Boboli

Luca Pitti kortársa, barátja, de bizonyos dolgokban vetélytársa is volt idősebb Cosimo Medicinek (1389-1464). Amikor hozzákezdenek a Palazzo Pitti építéséhez Brunelleschi (1377-1446) már halott volt, tehát az olyan információk, hogy ő tervezte volna az épületet, tévesek. Luca Fancelli volt az az építész, akit megbízott Luca Pitti a palota első változatának felépítésével. Luca Fancelli nevét Firenzével kapcsolatban nem igazán ismerjük, de pl. Mantovában ő tervezett több szép épületet és a híres Óratornyot is. 
-
Luca Pitti állítólagos elképzelése az volt, hogy "akkora palotát akart, aminek az udvarába belefér az egész Medici palota!" :-) Ez bizonyára csak egy vicces szólás volt tőle, és ettől az állítólagos megjegyzéstől függetlenül úgy tűnik, hogy "harcostársak", sőt talán még barátok is voltak az idősebb Cosimo Medicivel. Luca Pittinek pozíciója alapján volt is lehetősége Cosimo Medicit támogatni, és ezt gyakran meg is tette. 1472-ben halt meg, így nem láthatta készen a palotáját. Ennek oka talán az is lehetett, hogy élete utolsó éveiben anyagi helyzete már nem volt rózsás, talán le is állt az építkezés jóval a halála előtt. Különös számomra, hogy a palota így is az ő nevét őrizte meg, ami bizonyára nem kevés félreértésre adhatott okot az évszázadok során. Ilyesmi is csak Firenzében történhetett meg, hihetetlen, hogy mennyire ragaszkodtak az eredeti nevekhez! Hát nem különös, hogy a Pitti palotában sosem élt Pitti nevű ember, ellenben a híres Medicik több generációja kihalásukig, és mégis Pitti palotának hívják ma is? Nem, Firenzében ez nem különös, a palotákat az első tulajdonos nevén őrzik többnyire. A Medici palota a Via Largán volt..., és bárki élt is benne, mindig Medici palota maradt. Az egykori Palazzo della Signoria épületét  Palazzo Vecchio néven említik ma is, mert több évig I.Cosimo Medici nagyherceg (1498-1574) és felesége,  Toledói Eleonora (1522-1562) otthonaként funkcionált és nevében a Medicik egykori itt élésére utal, ha nem is konkrétan! Bár tulajdonképpen ez így természetes, hiszen nem irodákat talál benne ma a kíváncsi utazó, hanem bizony "otthagyott" hercegi lakosztályokat.
-
De térjek rá az új palotára, ami azért firenzei viszonylatban méretében a legnagyobb lehet. Igaz, az első változat nem volt olyan nagy, de idővel megnövelték. Ammanati volt akkoriban a sztárépítész, őt bízták hát meg a palota bővítésével 1560-ban. Manierista stílus jellemezte munkásságát, az épület belső oldalától pompázatos lépcsőzetes kertet alakíttatott ki, szobrokat is betervezett a látványba. 
Ammanati halála után a nem túl ismert Parigi testvérpár vette át a munkát, az "alap" épülethez hozzátoldottak két szárnyat, ami igencsak megnövelte az épületet.  Mai formáját csak 1760-ban érte el a palota, a szélein merőlegesen alakítottak ki két épületrészt. Maga az egész épület valójában kb. 400 év alatt lett olyan, amilyennek most láthatjuk. 
De mindez csak maga az épület, ott volt még a hatalmas kert, a Giardino Boboli, ami igencsak elkápráztathatja minden idők minden utazóját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése