Az Uffizi körül lévő fülkék "tulajdonosai"

 Firenze talán legnevesebb, legismertebb épülete az Uffizi képtár. Már a neve is figyelem felkeltő, hiszen "irodát" jelent az Uffizi szó. Valóban annak is épült I. Cosimo Medici nagyherceg utasítására, de végül a rengeteg benne elhelyezett műtárgy átvette az épületben a főszerepet. 

Az Uffizi loggiája

Hát ennyi..., azért én tudtam volna még néhányat ajánlani! 
Például:
Domenico Ghirlandaio mindenkinél alázatosabban és látványosabban megmutatta festményein az utókornak korszaka jelentős eseményeit, jelentős embereit..  Képei tán nem tükröznek zsenialitást..., ő úgymond még azt festette, amit látott.
-
Giorgio Vasari rengeteg művészeti és építészeti munkája mellett felkutatta és megírta évszázadok itáliai művészeinek életútját! Több helyen is leírtam már ezt, mert nem nagyon tudok napirendre térni felette, hogy ők ketten nem kaptak szobrot az utókortól, míg pl. Leonardo da Vinci, aki pár haszontalan hetet ha töltött Firenzében, aki semmi maradandót nem adott a városnak, ő igen. És még sorolhatnám az érdemteleneket. Ám azt is tudnunk kell, hogy azokat a szobrokat már a Lotharingiai időkben készítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése