Benvenuto Cellini mester kalandos élete és egykori háza

Benvenuto Cellini ötvösművész volt, és abban, nem csak Itáliában, de tán a világon is a legnagyobb. Ám meglehetősen kalandos élete volt, ami életet önéletrajzként elénk is tárt. 
-
 
-

-
Benvenuto Cellini egy fantasztikus tehetségű ember volt, aki rettenetesen nehéz munkáját folyamatos anyagi problémákkal küzdve végezte. Kutakodásaim alapján kiderült, hogy az ő háza ma is áll Firenzében. Állni áll, de sajnos jelentősen átalakították, így aztán nem sok értelme van felkeresni. Habár lehet a környezet ma is hasonló, Firenze külső környezetében nem nagyon változik. A Via Pergola 59. számú ház előtt bizonyára sokan megállnak és legalább elgondolkoznak.
-
 -
Életrajzi regényének színes ajánlója talán pontosabban jellemzi az embert, a művészt, mint mi tudnánk ezt megtenni ennyi évszázad távolában: "Nemes vadember. Naiv istenhívő, háromszoros gyilkos és sokszoros szerető. Az alkotás szereleméhes megszállottja, fejedelmek szolgája és zsarnoka, mecénások dédelgetett kedvence és rémálma: Benvenuto Cellini. Ez a veszedelmes erkölcsű művész – ötvös, szobrász, érem metsző – csak a reneszánsz Firenzéjében születhetett, csak onnan vágyódhatott el, és csak oda vágyódhatott vissza. És nem érhette be annyival, hogy többek közt csinál egy pazar színarany sótartót a legkeresztényebb király asztalára, majd pedig bronzba önt egy Perseust a firenzei főtérre, a világ közepére. Benvenuto Cellini az első művészönéletrajz szerzője, korának mindaddig példa nélküli művészkrónikása." 
-
Ennek az igazán keresztényinek mondható embernek érdekes kapcsolata volt VII. Kelemen pápával, aki 1534 szeptemberében már igen nagyon beteg volt. Meglátogatta őt Rómában, mert készített neki egy tárgyat, de akkor már a pápa nem látott semmit, ám tapogatni még tudott, így ujjaival érzékelte a mű milyenségét. Állítólag Benvenuto Cellini  volt az egyetlen, aki megsiratta, a legtöbben inkább örömünnepet ültek. 
Egy érdekes idézet , melyet Francesco Vettori mondott Kelemen pápáról: "Mindent megtett, hogy jelentős és köztiszteletben álló bíborosból jelentéktelen és kevéssé tisztelt pápa legyen."
Történt még valami nagyon különös dolog, a már ravatalon fekvő pápához éjjel valaki betört a Szent Péter templomba, és karddal többször átdöfte a halott pápa testét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése