Elisabeth Barret Browning és Robert Browning háza (Casa Guidi, Firenze, Piazza San Felice 8.)

Elisabeth Barrett-Browning (1806-1861) angol költőnő, aki férjével, az ugyancsak író Robert Browninggal a Casa Guidi (Piazza San Felice 8.) épületében töltötte élete utolsó éveit, ott is halt meg 1861- ben. A házat csak kívülről lehet megtekinteni.
-

-
Az angol származású költőnő, aki rajongott az "itáliai életérzésért" írt egy versciklust "A Casa Guidi ablakai" címmel. Részben neki is köszönhető az angolok nagy és kiapadhatatlan érdeklődése Firenze iránt.
A lenti képen sírja látható a Piazzale Donatellón lévő Angol temetőben , oly látványos, hogy nem is lehet nem meglátni..., főleg azoknak, akik látták az ő temetésével kezdődő filmet (Tea Mussolinivel). Különös történet, hogy egy lóról leesve járó képtelenné váló hölgyet hosszan tartó súlyos tüdőbaja miatt a férje valósággal megszöktette a ködös Angliából. Egy, a Pitti palotához közel eső épületben éltek. Az írónőnek meggyógyulnia nem sikerült, de bizonyára az olaszos életérzés pozitívan hatott rá ideig-óráig. A firenzei életükről szóló hírek és irodalmi munkák valószínűleg nagyban népszerűsítették az angolok számára Firenzét. 
-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése