Oltrarno , Porta Romana, Via Belvedere, Porta San Niccolo

Az Arnón túli városrész, vagyis az Oltrarno sokáig lakatlan vidék volt akkor, amikor a folyó túloldalán már javában működött Firenze városa. Bizonyos kutatások szerint azonban valami híd mégiscsak lehetett a folyón, mert a későbbi Santa Felicita templom táján feltártak egy etruszk temetőt. Bár nem biztos..., csónakon is átvihették halottaikat, sőt, ez nagyon is valószínű, stílszerű. 
-
Úgy tűnik, hogy csak a XIII. században épült a város oltrarnói szakaszán városfal, mely a lenti képen lévő Porta Románától részben kerülve a Boboli dombot érintette a várat (Ex Forte di Belvedere San Giorgiót), ami a Boboli kert végénél van. 
-
-
Onnan folytatódik ma is a várfal és mellette a Via Belvedere majdnem egészen  a Porta San Niccolóig (Piazza Poggi), ami már majdnem az Arno partján van. A ma is létező várfalat igazán akkor hozták rendbe, amikor Firenze nagy honvédő háborúra készült a Medicik visszatérését megakadályozandó. Maga Michelangelo is nagy lelkesedéssel javította a várfalakat..., de sikertelenül, a Medicik visszatértek és újra elfoglalták a jogosnak vélt helyüket. Michelangelo egy darabig bujkált, majd Rómába menekült és többé nem tért vissza Firenzébe. (Illetve visszatért, holtan és nem önszántából, Giorgio Vasari és társai a szó szoros értelmében elrabolták Rómából a tetemét, hogy Firenzében, és ott is a Santa Croce templomban helyezhessék nagy tisztelettel örök nyugalomra.) 
--

-
Minden út Rómába vezet..., ez a mondás csak jóindulattal és belemagyarázással mondható igaznak, de az ez alatt a hatalmas firenzei városkapu alatt átmenő út egészen biztosan Róma felé vezet. 1328-ban épült Orcagna tervei alapján, és akkoriban igen nagy jelentőséggel bírt, mert tényleg csak az mehetett be a városba, akit beengedtek. Az egész várost falak vették körül a középkorban, és csak a városkapukon lehetett bejutni. A városfalakat és városkapukat mára igen jelentősen "kinőtte a város", de értékük, ha csak szimbolikus is, így is hatalmas. Manapság azonban azért fontos a Porta Romana a firenzei utazók számára, mert itt kezdődik egy igen szép út a San Miniato hegyre a San Miniato templom és a Michelangelo tér felé. Viale Colli az összefoglaló neve ennek az útnak, melynek több szakasza van, és minden szakasz Firenze egy-egy jelentős személyéről kapta a nevét. Az innen induló első szakasznak a neve Viale Niccolo Machiavelli, utána hosszabb szakasz, a Viale Gallileo Gallilei vezet a Piazzale Michelangelóig. Az én képeimen: Viale Colli Ha bírjuk szusszal, érdemes gyalog menni, bár idő- és erőigényes..., talán luxus ezeket a lehetőségeinket Firenzében hegyi kirándulásra használni. Mi megtettük, bár visszafelé, a Michelangelo térről sétáltunk le a Porta Romanáig. A leírásomban valahol vannak képek a szűk 1 órás sétáról. Tényleg szép volt, élveztem nagyon, de azért jó volt a Porta Romanánál buszra szállni, ami levitt minket a pályaudvarig. 
-


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése