Capella Rucellai, Giovanni di Paolo Rucellai, Chiesa San Pancrazio, Marino Marini múzeum

 Giovanni di Paolo Rucellai (1403-1489) a reneszánsz kori Firenze egyik prominens személye volt! Nagyon jó kapcsolatokat ápolt a Strozzikkal és a Mediciekkel is, mi több, második fia családi kapcsolatra is lépett Piero Medici lányával. Palotáját és síremlékét elnézve igen módos ember lehetett.

-


-

A festményen a nagyon szimpatikus tűnő Giovanni Rucellai mögött balra a Leon Battista  Alberti által tervezett palotája látható, jobbra pedig  az ugyancsak Alberti által tervezett a kis Rucellai loggia látható. Középtájt a  Santa Maria Novella  Basilica homlokzatát látjuk, melynek csodálatra méltó homlokzatát is Alberti tervezte és bizonnyal jócskán finanszírozta Giovanni Rucellai. Mindkét alkotáson ott vannak a Rucellai jelképnek számító dagadó vitorlák annak bizonyítékaiként, hogy a hajóinak köszönhette majdhogynem határtalan gazdagságát.  És ráadásként a portré mellett jobboldalon látható a képen az a gyönyörű síremlék, amelyet szintén Leon Battista Alberti készített Giovanni Rucellai számára. Sajnos a korábban elhunyt megrendelő miatt üresen áll a gyönyörű szarkofág, de legalább megtekintésre várva a San Pancrazio templomban.  

 -

-

San Pancrazio templom azonban most már nem templom, hanem kiállítóhelye Marino Marini "különleges" fából készült lovasszobrainak.  Talán csak a Marino Marini kiállítás nyitva tartása alatt lehet a síremléket is megnézni közelről..., de hallottam olyat is, mi szerint lehet úgy is megnézhetjük a síremléket,  hogy a Rucellai palota portását megkeressük, és gondolom némi anyagi szolgáltatás ellenében kinyitja nekünk az épületrészt, ahol a sír körbejárható. Végső sorom ha nem is jól és részletesen, de az üvegen át is látható legalább az egyik oldala..., a többi is hasonló..., de ha megtaláljuk a módját, mindenképpen érdemes közelről megtekinteni, hiszen Firenze egyik ékessége. Nekünk talán szerencsénk volt, hogy éppen nyitva találtuk. A "ráadás", vagyis a Marino .Marini. múzeum meg ..., talán az érdekes szó rá a legjellemzőbb. Érdekes, hogy művészetnek tartják..., és talán annál is érdekesebb, hogy egy egykori templomban láthatóak azok a különleges "szobrok

  -


-

-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése