Francesco Sforza (1401-1466) és a többiek


-
Francesco Sforza (1401-1466) annak ellenére jutott nagyon magasra a katonai ranglétrán, hogy egy romagnai földműves, Giacomo Attendolo   törvénytelen fia volt. Attendolo idővel felvette a Sforza nevet, és nagy hadvezérként sok csatát nyert. Fia már Francesco Sforza néven 22 évesen került parancsnoki státuszba, miután apja a Pescara folyóba fulladt akkor, amikor egy harcostársát akarta kimenteni a folyóból.

Francesco Sforza a továbbiakban kitűnő hadvezérként szolgálta Nápolyt, Velencét, a pápát és bárkit, aki meg tudta fizetni a szolgálatait. A történelem úgy jellemezte őt,  

"Francesco nagyon magas volt és méltósággal viselkedett. Arckifejezése komoly, beszéde nyugodt, modora kellemes, egész jelleme herceghez illő. Korunkban ő látszott az egyetlen embernek, akit Fortuna a kegyeibe fogadott. Kiváló testi és szellemi képességekkel rendelkezett. Nagyon szép, magas rangú és erényes hölgyet vett feleségül, akitől nyolc gyermeke született (ezeken kívül volt tizenegy törvénytelen gyermeke is). Ritkán betegeskedett. Nem akadt, amit ne tudott volna megszerezni, ha nagyon vágyott rá."

-

Filippo Maria Visconti (1392-1477), a milánói herceg vonakodva bár, de odaadta leánya kezét az ifjú Francesco Sforzának, akinek ezáltal reményei lettek a milánói trónra. De apósa nem egyengette számára ezt az utat, sőt, még életében kijelölte az utódját, aki nem Francesco Sforza volt, hanem a nápolyi király. Még többen is aspiráltak a milánói trónra, amit végül id. Cosimo Medici, aki üzleti kapcsolatban állt Francesco Sforzával, oldott meg. Cosimo Medici a békével érvelt támogatottja elfogadására, mert ő tudta, hogy béke nélkül nincs kereskedelem, márpedig kereskedelem nélkül nincs élhető világ! Cosimo Medici érvei, ha nehezen is, de meggyőzték a vitázó feleket arról, hogy a béke az egyetlen járható út a boldoguláshoz. Nagy munkát fektettek a problémák megoldására, de a lényeg a híres  Agnolo Acciaiuoli,  a kiváló diplomata személyében volt, mert neki sikerült 1452-ben meggyőznie a hiúságáról híres francia királyt, hogy segítsen Firenzének és Milánónak, ha támadás érné a városokat.

A család nagyon sokadik leszármazottja Luchino Visconti (1906-1976), a híres olasz filmrendező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése