Ünnepek Firenzében

 Firenze sok egyéb mellett arról is híres volt az egykori Itáliában, hogy sok ünnepe volt, és ezeket az ünnepeket komolyan át is élték.

Vannak olyan utazók, akik szeretnék az igen látványos firenzei ünnepeket átélni, ezért olyan időpontra időzítik a firenzei tartózkodásukat, amikor valami komolyabb ünnep is benne lehet a programjukban. És vannak akik meg direkt nem akarnak olyankor menni, mert jobban szeretik a hétköznapi Firenzét, mint az ünneplőset. Lehet válogatni igény szerint. 

Íme, a jelentősebb látványosságokkal bíró firenzei ünnepek listája:

január 26. Szent Zanobius ünnepe. A szent köré fonódó legendát szerint a Duomoból kihozott Zanobius teteme hozzáért egy fához, ami az érintéstől a januári hidegben kivirágzott. A Battistero mellé állítottak az esemény emlékére egy oszlopot, melyet virágokkal díszítenek a nevezetes napon és a szent ereklyéivel a körmenet élén  vonulnak a papok, míg a hívők követik őket.

.

március 23. Savonarola ünnepe. Savonarolát és két társát ezen a napon máglyahalállal kivégezték, és nem tudni mióta, de bizonyára jó ideje már misét mondanak érettük, és pálmaleveleket meg rózsaszirmokat szórnak arra a kerek bronzlapra a Palazzo Vecchio előtt, ami máglyájuk egykori helyét jelzi.

-

Húsvét! március, április. Ez az ünnep szinte minden évben más naptári napon van, de ekkor talán a legtöbb és legérdekesebb látványosságokban lehet részük az utazóknak. Ezt az időszakot a böjt előzi meg, így azután az ünneplés elég mozgalmas, és sok finom étel fogy. De a legizgalmasabb esemény húsvét vasárnap van, aminek neve olaszul "Lo skoppio del Carro", ami egy autó felrobbantását jelenti. De ahhoz, hogy ez az esemény megtörténjen egy galamb formájú rakétát kell meggyújtani. Ehhez a tűzcsiholáshoz állítólag a mai napig azokat a tűzcsiholókat használják, amiket Pazzino Pazzi hozott a jeruzsálemi Szent Sírból Firenzébe a XI. században történt első keresztesháborúból.

-

június 24. Keresztelő Szent János ünnepe. Ő Firenze városának védőszentje, gyertyákat, mécseseket gyújtanak emlékére. Ez a nap azonban sokkal ismertebb arról, hogy ekkor tartják azt a bizonyos "focimeccset" középkori "kosztümben" a Piazza della Signorián, amire bizony nagyon sok turista is kíváncsi. Külön látványosság az épületek fali kárpitokkal díszítése, melyek a Szent életéből való jeleneteket ábrázolnak.

-

augusztus 10. Szent Lőrinc ünnepe. Mint tudjuk, Szent Lőrincet roston égették meg..., és ezen a napon a pékek ünnepe van..., akik süteményeket készítenek a téren.

-

szeptember 7. Mária nap..., ehhez nem kell sok kommentár. Állítólag ilyenkor kivilágított hajókkal rendeznek felvonulást az Arnón. Szép lehet!

-

szeptember 29.  Madarak napja, vagyis madárvásár van a Porta Romanán és a madáridomítók is ekkor rendezik meg versenyeiket.

-

december 24., 25, 26 Karácsony, gyönyörűen kivilágított város, sok betlehemi jászol, valószínűleg vásári sokadalom. 

-

december 31. Természetesen Szilveszteri mulatságok. Állítólag van egy különlegesség, minden nőt, aki szeretné, megajándékoznak valami aprósággal ezen a napon a Palazzo Vecchióban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése