Férfiak és nők öltözete Firenzében a reneszánsz korában

Férfiak öltözetének legjellegzetesebb darabja a "lucco" volt, tulajdonképpen olyasféle, mint nálunk a pelerin..., bokáig érő csuklyás köpeny, aminek a színe  "hivatalosan" vörös volt, de azért lehetett más színben is. A vörös szín az igazán gazdagok színe volt nem olcsó előállítása alapján, hiszen a nem könnyen fellelhető bíborcsigából  nyerték ki.. 

-

"Az öntől kapott utasításnak megfelelően elmentem, hogy felkutassam a nők által viselt tiltott díszeket, és olyan érvekkel válaszoltak nekem, amelyek nem szerepelnek egyetlen törvénykönyvben sem. Találtam egy nőt, akinek a kámzsája csipkével volt díszítve, és ezt a feje köré tekerte. A segédem megszólította: "Mi a neved? A kámzsádon csipkedísz van!" A nő ekkor lekapta a csipkét, amelyet csak egy tű erősített a csuklyához, és azt mondta: hogy ez  csak egy koszorú volt. Azután találkoztunk egy asszonnyal, akinek gomb díszítette a ruhaderekát. A segédem megszólította: "Te nem viselhetsz gombot!" Az asszony azonban így válaszolt: "Ezek nem gombok, hanem csak amolyan veretek, nézd, nincs fülük és itt nincsenek gomblyukak sem!" 

"A segédem megszólít egy másik asszonyt: "Te hermelint viselsz!" Elő is vette a könyvét, hogy beírja a nő nevét. "Nem írhatod fel a nevemet, ez nem hermelin! Ez egy szopós állat prémje" "Mi az, hogy szopós állat? " Egy állatfajta! " volt a válasz."

A firenzei nők szerettek  elegánsan öltözködni, és híresek is voltak szőke hajukról (gyakran festett), de a paróka is nagy divat volt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése