A Medici ház kb. 300 éve

 Nagyvonalúan számolva körülbelül 1378-ban indulhatott meg az ismertség útján a Medici család. Már az is talány, hogy miért pont "Medici", vagyis "Orvos" lett a nevük, amikor is valószínűleg földműveléssel foglalkoztak, de ez már megmarad örök talánynak.

A történelemben első néven nevezett Salvestro Medici (1331-1388) a chiompik (takácsok) lázadásakor (1378)  lett ismert, aki, bár nem tartozott közéjük, de mégis segíteni akart a takácsoknak. Ám próbálkozása nem vezetett sikerre, a felkelést elfojtották és neki is menekülnie kellett Firenzéből, további útjáról nincsenek feljegyzések. Ám volt egy unokatestvére, aki bankár volt, a vállalkozása sikeres lett, de ő a család Averado ágához tartozott. Hogy pontosan mi és hogyan történt azt ilyen történelmi távlatból nem lehet pontosan tudni, de úgy tartják, hogy valami okból megváltoztatta a nevét, Giovanni di Bicci lett belőle, ezen a néven ismeri az utókor. Végezetül a család két ága összefogott és vállalkozásuk igen sikeresnek volt mondható. Idővel ugyan  Bicci egyedül maradt, de akkor jött el az ő ideje, amikor az ugyancsak Firenzéből származó Balthasare Cossa bíboros lett a pápa, és Bicci a pápa bankára lett. Alaposan meggazdagodott, majd idővel visszament Firenzébe, mely város éppen fejlődni kívánt, amihez sok pénz kell. A Via della Lana és a Via Porta Rossa sarkán hozta létre azt a bankot, amely idővel a Medicik bankja lett.

Giovanni di Biccinek két fia született, az egyik a Cosimo  (1389-1464) nevet kapta a másik pedig Lorenzo (1395-1440) lett ..., ez a két név gyakorlatilag fennállásuk során végig a Medicik kedvelt keresztneve volt..., de néha egy-egy Giovanni is került a családba. Idővel a "öreg" Cosimo és az "öreg" Lorenzo valóban öreg lett, de már jött az új Cosimo. Szerencsés módon édesanyja egy a senior családból származó Salviati  lány volt, édesapja meg a junior ágból származó Giovanni delle Bande Nere , aki azonban sajnálatos módon meglehetősen fiatalon meghalt egy Rómát védő csatában (Sacco di Roma, 1527). Így történt meg az, hogy 18 éves koráig édesanyja és rokonai, pártfogói igen jól felkészítették az ifjú Cosimo Medicit, aki 1537-ben  Firenze hercege, majd 1537-től Firenze és Toszkána hercege, majd 1569-től haláláig, 1574-ig Toszkána nagyhercege volt. Támogatói azt gondolhatták, hogy majdan ők fogják irányítani az eseményeket, de tévedtek, mert az ifjú Cosimót ( már túlságosan is jól felkészítették, így aztán nélkülük intézte a dolgokat. 

Összefoglalva 1360-ban született Giovanni di Bicci, az első ismert Medici, kinek fia, Cosimo Medici (il Vecchio) 1389-1464, és ő már tényleges vezető szerepet játszott Firenzében. Hosszabb nehéz politikai körülmények után az ifjú Cosimo Medici 1537-ben  hercegként majd nagyhercegként. Hosszú és egyre lejtő út vezetett oda, amikor 1737-ben Gian Gastone Medicivel férfi ágon kihalt a Medici család. Az utolsó élő Medicinek, Anna Maria Luisának nem engedték, hogy nagyhercegnő legyen, Toscana trónját a Lotharingiai család tagjai örökölték, akik igazából nem foglalkoztak Firenzével és Toszkánával. 

Ezekből a fenti számokból következtettek a történészek arra, hogy kb. 300 évig tartott ez a "fejedelmi majd hercegi, nagyhercegi korszak", minek végén férfi ágon kihalt a Medici család. Firenze és Toscana a Lotharingiai uralkodók tulajdona lett 1861-ig, de azzal a különleges megállapodással, mely szerint Firenzéből egyetlen műtárgyat sem vihetnek el..., és így is történt..., sőt, még maguk a Lotharingiaiak is bővítették olykor a múzeum anyagát mindaddig, míg létre nem jött az egységes és szabad Olaszország 1861-ben, melynek fővárosa is volt Firenze néhány évig..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése