Faliszőnyegek gyártása, zenehallgatás és éremgyűjtés a reneszánsz Firenzében

 I. Cosimo nagyherceg meghívta Flandriából azokat a mesterembereket, akik különösen szép faliszőnyegeket tudtak gyártani, és meg is tanítottak erre a mesterségre firenzei polgárokat. Ez is  nagyon sikeres vállalkozásnak bizonyult, a firenzei szőnyegeknek nagy keletje volt szerte Európában. Még ma is őriznek belőlük több tucatot az Uffizi és a Pitti palotában, de ma már nem használatra, hanem kizárólagosan műemlékként vigyáznak rájuk. Odáig ment a nagyherceg, hogy Flandriából hívott mestereket azért, hogy firenzei vállalkozókat tanítsanak meg művészetükre...., mert azon a szinten a szőnyegkészítés is művészi munka volt,  nagy értéket képviseltek az akkoriban készült szőnyegek.

I. Cosimo nagyherceg szenvedélyesen gyűjtött szinte mindent, ami szép volt, és nagyon megbecsülte művészeit. mestereit. Nagyon szeretett minden művészetet, és annak firenzei fejlődése érdekében  minden lehetőséget megragadott. Ilyen volt például a zene, aminek akkori jeles képviselője Claudio Monteverdi volt. Érdekes a történet, mert Giulio  Caccini olyan jól megtanította Monteverdit a zeneszerzésre, hogy végül Caccini neve felejtődött, és Monteverdi által lett a zeneszerzés és a zenehallgatás, abban is főleg az operahallgatás igazából  "nagy divat" a reneszánsz Firenzében.

Cosimo Medici nagyherceg egy másik "hóbortja" az éremgyűjtés volt, minek következtében valószínűleg párját ritkító érem gyűjteményre tett szert.

Gyűjteményének darabjait ma már mindenki láthatja az Uffizi és a Pitti palota termeiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése