Luca Landucci (1436-1516) A Medicik elleni merényletről idézetek

 Luca Landucci (1436-1516) valójában egy kicsit unatkozó patikus lehetett, aki talán nem túl mozgalmas munkája miatt keresett magának egy izgalmasabbnak tűnő feladatot, vagyis naplóírásba fogott! Tudta ő, hogy városa a maga nemében egyedülálló, a benne élő személyek, a benne történő események, a benne lévő épületek is megérdemlik, hogy megörökítse létezését és történéseit. Ahhoz viszont, hogy érdekesebb emberekkel és azok történeteivel találkozzon, új helyre költözött a patikájával együtt. Ez az esemény még a Strozzi palota építése előtt megtörtént, majdhogynem a majdani palotával szemben állt a háza. Nem tudom pontosan, hogy áll-e még, mert amikor én a Strozzi palota közelében jártam, nem tudtam, hogy más okból is érdekes lehet számomra az a környék. Azt olvastam, hogy abban, hogy ő is egy olyan jó helyre költözhetett üzletével, abban szerepe volt újdonsült feleségének is, aki igen szép hozománnyal érkezett a házasságba.

-

A könyvem szerint 1450 - ben kezdte el a patikus Landucci kérve és kéretlenül összegyűjteni a városról és annak lakónak életéről szóló információkat...., de ezt az információt nem igazán fogadhatom el, hiszen akkor még csak 14 éves volt. De ez az adatgyűjtési időpont lényegtelen is, ami lényeges, az az, hogy ha ő nincs, akkor vajmi keveset tudnánk Firenze egy nagyon fontos szakaszának a múltjáról! Talán nem tudnánk pl. azt sem pontosan, hogy mikor is történt a Medicik elleni merénylet. Luca Landucci így jegyezte fel a történetet:

"És az 1478-as esztendő áprilisának huszonhatodik napján, szentmise közben, éppen amikor magasra emelte a pap az Úr testét a Santa Maria del Fiore-templom kórusának tövében, az oldalkapu mellett meggyilkolták Giuliano de Medici és Francesco Nori urakat. Lorenzo de' Medici a nyakán kapott sebet mely nem volt halálos, sikeresen a sekrestyébe menekült, így további bántódás nem érte. Az említettek halálának oka egy bizonyos összeesküvés volt, amelyet többen szőttek, Jacopo de Pazzi és fiai, Francesco és Guglielmo de' Pazzi."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése