Benvenuto Cellini mester életének regénye

 "A tizenhatodik században élt Benvenuto Cellini itáliai szobrász és ötvösművész nagy hírű önéletrajzi írását, melynek világsikerét később Goethe figyelme és elragadtatása alapozta meg, méltán nevezik a „reneszánsz önéletrajzának” is. Nemcsak egy nyugtalan, energiákkal megáldott és megvert ötvösművész sorsfordulóinak, kalandjainak, szerelmeinek, alkotói terveinek, öndicséretének, jogos vagy jogtalan panaszainak, önigazolásának és emberi természetrajzának foglalata ez a mű: Egy izgalmas kor lüktet és lélegzik benne, a reneszánsz világa elevenedik meg előttünk, gazdag vegetációjával, mozgalmas nagyvárosaival, életszépítő mámorával, nyers indulataival, veszedelmesen villogó tőreivel, nagyszerű művészi törekvéseivel, kiszámíthatatlan szeszélyű egyházi és világi hatalmasaival, diadalmas vagy elbukó halandóival és halhatatlanjaival. Nincs olyan kalandregénye a világirodalomnak, mely nagyobb erővel és több színben idézné a teljes életet."

Benvenuto Cellini mesterről hallva vagy olvasva mindig eszembe kell, hogy jusson egy kamaszkori emlékem. A szomszédunkban élt egy néni, aki azt hiszem, hogy nagyon nem szeretett minket, de valami okból nekem adott egy könyvet, melynek címe "Benvenuto Cellini mester életének regénye" volt. Én akkor még szinte kislány voltam, nem hiszem, hogy akkor azt a könyvet elolvastam volna, de az esemény emléke mélyen bennem van. Felnőttként újra kezembe került az a könyv, bele is olvastam talán, de akkor még nem érdekeltek engem sem olyan nagyon "azok a dolgok", amik ott Firenzében történtek. Ma már más a helyzet, Itália történelme, művészete jelentős szerepet kapott mondhatni a mindennapjaimban is, hiszen talán nincs nap, amikor valamiért ne foglalkoznék vele. Lehet nap, melyben csak néhány percet, de többnyire akár órákat is eltöltök ismereteim bővítésével. 

Most már úgy gondolom, hogy nincs még egy olyan izgalmas ország, mint Olaszország, és sok hasonlóan izgalmas és nyughatatlan művész volt benne, mint az itáliai Benvenuto Cellini mester, de pont olyan bizonnyal egy sem volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése