Botticelli: Királyok imádása

 

-
Botticelli egyik legismertebb festményének a címe: Királyok imádása
-
De a mű témáján túl a képen szereplők személye is igen fontos. Persze mindenkit nem tudhatunk beazonosítani, de néhány személyt azonosítottak. Valószínűleg maga a művész "viselkedik" a legfeltűnőbben narancsszínű köpenyében a kép jobb szélén. Maga a megrendelő, idősebb Cosimo de Medici térdel minden valószínűség szerint a Szűzanya előtt. Aki középen térdel vörös köpönyegében, az állítólag Piero..., nagyon gazdag és hiú is volt az, akinek ilyen vörös köpönyege volt! Igazi státusz szimbólum volt a vörös öltözék, mely színt a bíborcsigából nyerték ki. Vajon hány bíborcsiga kellett egy olyan szép piros köpönyeg megfestéséhez? Jobboldalt tán Piero fiai vannak, Giuliano szintén térdel, és az álló fekete hajú tán Lorenzo de Medici lehet. Mint erről már sokszor írtam, a vörös színt viselők bizonyosan mindig gazdag emberek voltak, mert a bíborcsigából kinyert festőanyag igen nagy luxusnak számított. És itt a baloldalon az a "kackiás" fiatalember vajon ki lehetett? Na meg mellette az a kalapos? Egy ilyen kép nagyon nagy kortörténeti érték lehetett a kutatóknak, és bizonyára vannak, akik tudják a kérdéseimre adható válaszokat!
-
A Madonna és az ölében lévő kisded előtt térdeplő személyről azt írják, hogy a már idős Cosimo Medici (1389-1464). Mivel Botticelli 1445-ben született, még 20 éves sem volt, amikor Cosimo meghalt, de persze emlékezhetett rá. 
-
A képen bizonyára a legtöbb alak magára ismerhetett, akkoriban egy ilyen jellegű képen a város színe-java felismerhető arccal lett lefestve, amiért bizonyára a festőt busásan megfizették! Biztos, hogy a képen több Medici és egyéb neves személy beazonosítható volt akkoriban, amikor a festmény készült, de ez a tudás legtöbbször nem maradt fenn az utókornak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése