Lorenzo de Medici (1449-1492) (Il Magnifico)

"Ha Firenzének egy zsarnok kellett, sohasem találhatott volna jobbat vagy kellemesebbet nála." 

Lorenzo de Medici

-

-


1449.01.01.-1492.04.09.

Lehet annál jobban kifejezni, hogy milyen ember lehetett, mint ahogyan az a fenti mondat ismerteti? 

19 évesen lett Firenze első embere, és még csak 42 éves volt, amikor meghalt. 23 évig volt Firenze vezetője, és bátran mondhatjuk, hogy Firenze, sőt, talán egész Itália történelmének egyik legismertebb alakja.  Ahogy a fenti idézet is jelzi, Firenzét nem lehetett kesztyűs kézzel irányítani, főleg mert sok ellensége is volt a városban. Polgári származása miatt a nemesi származású firenzeiek nem akarták elfogadni vezetőnek, több alkalommal is terveztek merényletet ellene. Kezdetben öccsével, a nála 4 évvel fiatalabb Giuliano de Medicivel közösen munkálkodtak Firenze javára, de a békés évek a Pazzi összeesküvéssel véget értek. Terveikkel ellentétben "csak" Giulianót sikerült megölniük a Pazziknak 1478-ban a székesegyházban, de a népharag az összeesküvők ellen mondhatni páratlan volt. Egyértelmű volt, hogy Firenze népe Lorenzo mellett állt és a gyilkosok vérét kívánta. A Pazzik csúnya véget értek, de Lorenzónak ez ügyben nem sok cselekedni valója volt, a nép, úgymond, elvégezte a piszkos munkát. 

-

Ám kétségtelen, hogy Lorenzo életét sem csak jó cselekedetek kísérték, olykor talán nem az ő hibájából, de a vezetőnek mindig osztoznia kell a dicsőségben és a hibákban is. Ilyen eset volt például Volterra 1472-ben történt igen durva kifosztása.. Lorenzo, miután hírét vette az eseményeknek, azonnal a városba lovagolt...,  de Volterra népe sosem bocsájtott meg a Mediciknek, hogy nem védték meg őket. 

Az 1478-ban ellenük a Pazzi család által tervezett merénylet után bizonyára Lorenzo de Medici megváltozott valamelyest, gyanakvóbb, talán kegyetlenebb is lett az elkövetkező 12 évben, 1492-ben bekövetkező haláláig. Mindössze 43 évet élt. Halálos ágyához Girolamo Savonarolát hívatta, aki azonban nem oldozta fel őt a bűnei alól. 

Tán csak egyetlen felnőtt Pazzi férfi maradt életben a merénylet után, Lorenzo veje, Bianca Medici férje, Guglielmo de' Pazzi. Neki megkegyelmeztek, mert elhitték, hogy nem volt beavatva a merénylet terveibe..., de azért el kellett hagyniuk Firenzét. 15 gyermekük született..., kiknek a neve bizonyára Pazzi volt. Nagy teher lehetett volna ezzel a névvel élni abban az Itáliában, ahol  Lorenzo Medici meglehetősen népszerű volt. 

-

Kétségtelen, hogy Lorenzo életét sem csak jó cselekedetek kísérték, hiszen olykor, néha nem is az ő hibájából, de a vezetőnek mindig osztoznia kell a dicsőségben és a hibákban is. Ilyen eset volt például Volterra kifosztása, melyet Volterra népe sosem bocsájtott meg a Mediciknek. Volterra timsó bányái miatt volt fontos Firenzének, azért keveredtek háborúba. A volterrai nép hősiesen küzdött ellenük, de végül megadta magát abban a hitben, amit Lorenzo ígért nekik, a teljes bántatlanságban. Ám az események nem így alakultak, a firenzeiek vezére, Federico di Montefeltro szabad rablást engedélyezett katonáinak miután a város megadta magát. Ami rablás és gyilkolás azután következett, az szinte elképzelhetetlen..., és örökre nyomot hagyott Lorenzo Medici megítélésére..., ám az utókor, ismerve az ő életpályáját, talán meg tudott neki bocsájtani. Az biztosnak tűnik, hogy volterrai ma sincs a megbocsájtók között.

A fentiektől eltekintve az itáliai történelemben Lorenzo de Medici neve hangzik a legfényesebben a Medicik közül, ő volt  "a csodálatos", az "il Magnifico". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése