San Lorenzo templom elképzelt homlokzata és a Palazzo Medici

 

-
Ilyennek képzelhette el Michelangelo a San Lorenzo templom homlokzatát..., ez a rajz az ő homlokzati terveit mutatja. Mert hát igazából csak Michelangelónak volt megbízása erre a munkára, és ő maga volt az, aki éveket töltött az életéből  azzal, hogy kiválassza a legszebb, legjobb márványtáblákat Carrara bányáiból ehhez a hatalmas munkához. Azután változott a politikai helyzet, nem lett az egészből semmi, Michelangelo már  ellenségnek számított az új Medicik számára, bujkálnia, majd menekülnie kellett Firenzéből.  És milyen az élet..., illetve a halál, Michelangelo tetemét I. Cosimo herceg parancsára,  Giorgio Vasari vezetésével, a szó szoros értelmében elrabolták Rómából és itt, a San Lorenzo templomban ravatalozták fel. De tetemét már nem itt helyezték örök nyugalomba, hanem a Santa Croce templomban..., hogy miért is, azt nem tudhatjuk, de sejthetjük. Michelangelo igazából ekkor már a Medicik ellensége volt, de hírneve akkor is fontos volt, Firenze igényt tartott erre a hírnévre holtában is! A Santa Croce templomban sok jeles firenzei polgár és művész sírja van, amolyan firenzei Pantheonként is tekinthető, és végül ott helyezték el Michelangelo földi maradványait is nagy pompával..Sírja nem igazán olyan, amilyennek talán "őt ismerve" elképzelnénk neki, de bizonnyal olyan sem, amilyet ő képzelt el magának. Belépve a templomba sorban síremlékeket látunk, a sor végén jobbra látható az ő sírja..., eléggé feltűnő.
-
Érdekesség, hogy a Medicik esküdt ellensége, Girolamo Savonarola gyakran tartott ebben a templomban prédikációkat a Medicik ellen.
-
A fenti képen az elképzelt homlokzatú San Lorenzo templom mellett az igazán impozáns Palazzo Medici látható a Via Largán. A templom homlokzata mindmáig csupasz tégla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése