Alberghettino ("kis fogadó") a Palazzo Vecchio tornyában

Ki gondolná, hogy ilyen "kedves" hangzású létesítmény milyen sötét tartalmat jelentett a középkorban és a reneszánsz időkben is Firenzében. 1433 szeptemberében például egy nagy hírű bankár és politikus, Cosimo de Medici is ennek az épületnek lett a vendége..., nem önszántából és örömére! Semmi veszélyt nem érezve ment a Palazzo della Signoriába tanácsülésére, de egy katona megállította, mondván elkíséri..., de nem a tanácskozó terembe kísérték, hanem a Signoria tornyába , melynek kedvesnek tűnő  neve volt: Alberghettino (más néven Arnolfo di Cambio tornya).  Sok neves vendége volt már addig is ennek az "Alberghettinónak", de tán olyan köztiszteletben álló személy, mint Cosimo Medici, nem sok volt köztük. A cellának egyetlen kicsi ablaka volt, ami az Arno felé nézett. A történet úgy folytatódott, hogy Cosimo megúszta a kivégzést, csak száműzték őt és családját Velencébe, ahol nem éppen rabként kezelték őket..., de attól még Cosimo de Medici száműzött rab volt!

Na de kicsit eltértem a tárgytól, néhányan megmenekültek és rehabilitálva lettek, míg minden bizonnyal sokkal többeket kivégzés várt az Alberghettino "vendégei" közül. Cosimo Medicinek szerencséje és nagyon sok megvesztegetésre használható pénze volt!

Girolamo Savonarola is itt, az Alberghettinóban töltötte utolsó óráit, neki nem kegyelmeztek meg, lángok között végezte életét, még a hamvait is az Arnóba szórták, hogy emléke se maradjon. De azért valami maradt..., egy valamire való firenzei utazásból nem maradhat ki a San Marco kolostor, aminek lakója volt egy ideig Savonarola is, és az ő kis "magánszféráját" is megtekinthetjük a múzeumként működő épületrészben. Sőt, mondhatni kötelező program, igazán különleges, máshol sehol sem lévő világot láthatunk ott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése