Lorenzo de Medici (1449-1492) hatalomra jutása (1464), Volterra kifosztása

-


 Piero de Medici 1464 december 2.-án meghalt, és két nappal később küldöttség érkezett a Medici házba azzal a megbízással, hogy elsőszülött fiát, Lorenzo Medicit kérjék fel a város nevében annak vezetésére. Lorenzo ekkor még csak 21 éves volt, fiatal házas. Bizonyára nagyobb kedve lett volna saját örömére lovagi tornákon részt venni, költeményeket olvasni és írni, művészettel foglalkozni legalább mecénásként. De válasza a felkérésre ez volt: "Javaslataik természetesen ellenkeznek ifjúi ösztöneimmel, de tekintettel a nagy teherre és veszélyre, kelletlenül, de elfogadom kérésüket. "

Azért talán nem kellett nagyon biztatni, hiszen megvolt benne a megfelelő mértékű becsvágy, és tisztában volt azzal, hogy bizony komoly feladatok várnak rá a város és Toszkána vezetésével. Lorenzo mellett kezdetben ott volt öccse, Giuliano (1453.-1478) is, aki ugyan még fiatalabb volt, de becsvágy tán több is volt benne, mint Lorenzóban. 

-

-

Persze ellenségeik is voltak bőven, több alkalommal is megpróbálták őt és öccsét a hatalomból eltávolítani, majd lassan úgy tűnt, beletörődtek a Medici fivérek irányításába. Igaz, Toszkána névleg köztársaság volt, ahol minden nagyobb toszkán város viszonylagos  szabadsággal élt, de azért mégsem örültek Firenze magasabbrendűségének. Különösen nehéz helyzetet teremtettek Volterrában, ahol 1530-ban fegyveres erőszakra is sor került annak ellenére, hogy Lorenzo Medici ezt mindenképpen el akarta kerülni. Ez a történet mondhatni, hogy máig homályos, de az sajnos bizonyos, hogy nagyon csúnya fegyveres harc kerekedett a városban. Lorenzo mégiscsak kénytelen volt háborúba keveredni, amitől azt remélte, hogy  elrettentő példát mutatva a többi toszkán városban talán elejét veheti további harcoknak. Volterra volt az egyik leglázadóbb város,  de mire Lorenzo Medici levele Volterrába ért, amiben bántatlanságot ígért a városlakóknak, addigra már Federigo Montefeltro katonái kíméletlen fosztogatást  és gyilkolást vittek véghez a magát már megadó városban. Lorenzo Medici hiába sietett oda a hírek hallatára, az életben maradt volterraiak sosem bocsájtottak meg neki és Firenzének. Érdekes dolog, hogy a krónikák feljegyezték, hogy maga Montefeltro gróf talált és magával vitt egy rendkívül értékes Bibliát, miután teljességgel ártatlan emberek lekaszabolására és a város kifosztására adta ki a parancsot. Ez a rettenetes történelmi esemény tulajdonképpen máig tisztázatlan maradt. Bármennyire is kedveljük Lorenzo de Medicit, ezt az eseményt nem tudta semmissé tenni bármilyen látszólagos jó szándék.

-

-


Lorenzo, aki védelmet ígért a városnak, soha nem nyerhette vissza az életben maradt volterraiak bizalmát. Hiába lovagolt a rablások hírére a városba, sajnálkozásával és adományaival nem sokat könnyített a kirabolt és nagyrészt kiirtott városlakók helyzetén a szinte földig rombolt városban. Hiába osztott pénzt, mindenki tudta, hogy ő fogadta fel és fizette Montefeltrét..., aki a jelek szerint nagyon is komolyan vette a rábízott feladatot! Több száz ember holtteste hevert a volterrai utcákon, és az esemény után ráadásként még földcsuszamlás is volt a városban. 

Volterra soha nem bocsájtott meg Firenzének.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése