Luca della Robbia (1400-1482), Andrea della Robbia (1435-1525), és Giovanni della Robbia (1469-1529), lunetta (különleges épületek, főként templomok bejárata feletti díszítő elemek)

-

-

Bizonyára más városokban is találkozhatunk "lunettákkal", de majdnem bizonyosnak tűnik, hogy olyan sokkal és olyan szépekkel, mint ahányat Firenzében láthatunk, nem jellemzően. Ennek tulajdonképpen fő előidézője a della Robbia család, melynek talán minden tagja kerámia alapanyaggal dolgozott több generáción keresztül. Készítettek  ők gyönyörű oltárképeket, szobrokat is, de talán ami a legjobban jellemző rájuk..., és majdnem csak rájuk, azok a csodálatos színes kerámiáik. Szinte hihetetlen, hogy annyi évszázad után is azok a csodálatos kerámia műalkotások tökéletes épségben vannak!  A "lunetták" (felső képen) bizonyos ajtók feletti díszítő elemek, melyeknek alapanyaga agyag, a már kiégetett agyagmintára csodálatos színek kerülnek zománcból, ami így ad ki egy csodálatos műalkotást.  Nincs belőlük sok, és talán Firenzén kívül nem is jellemző máshol. 

-

Egy fantasztikus cikk egy fantasztikus családról!

-

-

A della Robbia család firenzei munkássága több generáción átívelt, és munkáikra leginkább a csupán fehér színben készült lunetták és egyéb alkotások jellemzőek, de vannak kicsit és olykor nagyon színesek is. A legfentebbi képen némi zöld is van a művön, de az alkotáson lévő személyek és díszítések többnyire kék alapon tiszte fehérek. A szűzanya és a kisded fehér színű ábrázolásában talán utalás is van a tisztaságukra. 

De ez azért csak a kezdet, a család egyre nőtt és majdnem mindenki kerámiával foglalkozott, és mindenkinek megvolt a saját stílusa. Ez természetes, hiszen évtizedes korkülönbségek során a technikák és az igények is nyilván változtak. 

Luca della Robbia volt a családi vállalkozás elindítója, fia, Andrea, és majdan unokaöccse, Giovanni, úgy tűnik, hogy igazából tehetség szempontjából halovány árnyékai voltak csak Lucának. aki hatalmas lelkesedéssel és munkabírással rendelkezett. Szerencséjére munka is volt bőven, hiszen az ő fiatal életében kezdődött igazán a város felvirágzása..., és a reneszánsz művészet.  Luca della Robbia nagyon nagy és termékeny művész volt, ráadásul olyan művész, aki írni, olvasni, számolni is kiválóan tudott, ami az ő korában még nem volt alapvetés. Munkáinak Firenze városában se szeri, se száma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése