Luca Pitti (1398-1472), Toledói Eleonóra (1519-1562)

 

Luca Pitti

Amíg alaposabban nem ásunk bele Firenze történelmébe, addig nem igazán találkozunk Luca Pitti (1398-1472) személyével, és főleg nem azonosítjuk a róla elnevezett Palazzo Pittivel. Pedig hát kellene, hiszen tényleg ő kezdte el építtetni a palotát saját magának, mert nagyon gazdag ember volt ő is. Kortársa, üzlettársa és talán barátja is volt Cosimo Medicinek, Il Vecchiónak (1389-1461). Nagyon komoly szerepe volt Firenze irányításban, nem csak dúsgazdag bankár, hanem az "Igazságügy zászlóvívője" is volt több alkalommal, ami igen sokat számított egy ember megítélésében, megbecsülésében.

Olyasféle terve volt, hogy akkora palotát terveztetett magának, amelyen "az ablakokat olyan méretűvé tegye, mint a Medici rezidencia ajtaja, és hozzon létre egy belső udvart, amely elég nagy ahhoz, hogy az egész befogadhatná a Mediciek -palotáját a Via Larga-n”.

Nagy valószínűséggel Luca Fancelli volt az építőmester, akit felkért a munkára. Fancelli Mantovában dolgozott nagy elismertségben, örökbecsű épületeket tervezett, mint pl. a mantovai San Andrea templom.

Cosimo de Medici halála után állítólag Pitti meg akarta öletni Piero de Medicit és magához venni a hatalmat, de ez a terve nem sikerült. Érdekes módon Piero megkegyelmezett neki, sőt, haláláig barátjának tekintette.

Pitti talán soha nem lakott épülőfélben lévő, már akkor is hatalmasnak mondható palotájában, hiszen az nem érte el azt a szintet, hogy beköltözhetett volna. Idővel azonban feltehetően rokonai beköltöztek és éltek ott néhány évtizedet, mígnem Toledói Eleonora jó sok pénzért megvásárolta a félkész épületet az immár hercegi rangú Medici családnak. A megvásárlás után az épület majd kétszer akkora lett, mint az eredeti terv volt. Sajnálatos módon Toledói Eleonórának nem sok ideje maradt élvezni a palotáját, bizonyára még tartott is az építkezés és főleg a kerttervezés, amikor meghalt 41 évesen 8 gyermek szülése után. Nem kellett volna meghalnia, Livornóba kísérte férjét két gyermekével, ahol pestis járvány dúlt..., ők hárman meghaltak míg a nagyherceg túlélte, vagy meg sem kapta, ezt nem tudni. Cosimo  és Eleonóra házassága szerelmi házasság volt, a nagyherceget nagyon megviselte felesége és gyermekeinek halála. Azt mondták az akkor élő emberek, hogy a halálesetek után többé nem volt a régi.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése