Giardino Boboli

-

Úgy tudom, hogy van olyan lehetőség, hogy a Palazzo Pittit (ami minimum kb. 3 óra) nem nézzük meg, csak a Boboli kertet. Ilyen jegyet gondolom a "kertmániások" vesznek, és vagyunk sokan olyanok is! Firenze bővelkedik ezzel a lehetőséggel is , több gyönyörű magánkert is látogatható a városban. Természetesen a Pitti palota kertje köztük a legnagyobb..., hogy a legszebb-e, azt már talán nem merném állítani..., főleg mert sajnos nem jártam magam sem máshol, csak a Boboli és a Bardini villa kertjében. De az internet segítségével láthatjuk a többi lehetőségeket is, és válogathatunk, ha mindenre nincs időnk.

-


-
Mindenesetre most a Boboli kertben vagyunk, és a  képen balra a Forte di Belvedere látható, melyet Bernardo Buontalenti tervezett I. Ferdinando Medici nagyherceg megrendelésére . 
Jobbra pedig a Torre del Gallót kellene látnunk, ahonnan ugyancsak belátni az egész környéket...., talán kicsit jobban is. Úgy tűnik, akkor még nem állt ott az a torony, később épülhetett.  Azt olvastam, hogy a San Miniato al Montétól negyed óra sétával elérhető! Kérdés persze, hogy fel lehet-e menni a toronyra..., sajnos Firenzében is vannak elhanyagolt épületek :-( Bár úgy gondolom, a kilátás onnan a talajszintről sem lehet rossz..., ha úgy adódik tuti elsétálok odáig!
A fenti kép 1599-ben készült, magát a monumentális Belvederét (balra fenn) 1590 és 1595 között építették, I.Ferdinánd nagyherceg idejében. Építésének oka elsősorban az volt, hogy  megvédje a völgyben lévő Pitti palotát és annak lakóit, azon túl persze kémlelték onnan a környéket, hogy ellenség közeledte ne érje őket váratlanul. Látogatható a várépület, de amikor mi jártunk ott, akkor sajnos éppen restaurálták. Érdekes a fenti képen a palota talán eredeti mérete..., most úgy háromszor akkora lehet. De kik és mikor építették olyan nagyra? Talán a fenti linken választ kapunk erre.
-
-
Ezen az általam készített fenti képen már jobbra látható a Torre del Gallo. 1590 és 95 között épült, az évszám alapján I. Ferdinando nagyherceg idejében. Azóta viszont állítólag olyan sok restauráláson ment át, hogy lehet nem is ismerne magára. A lényeg az, hogy onnan az egész várost és a távoli dombokat is körben be lehetett látni, így nem érhette váratlanul egy támadás a várost! Mindenesetre szívesen felmennék oda a feltehetően csodálatos kilátás miatt! A San Miniatótól állítólag csak negyedórás séta..., de kérdés, fel lehet e menni a toronyba? Próba - szerencse. Bár Firenzében sajnos minden perc drága a szó nemes értelmében. De biztosan nagyobb élmény élettelen szobrokat nézni, mint élvezni a város és a csodálatos táj szépségét? Szerencsére többnyire van döntési lehetőségünk.
-
Valahol ezen a környéken élt utolsó éveiben Galileo Gallilei, itt készítette a Villa il Gioiellóban a távcsövét, melyen keresztül kémlelte a csillagokat. Néhányat el is nevezett, azok a "Medici" csillagok, ami nem véletlen, hiszen a Medicik támogatását és védelmét élvezhette idős korában a sok megpróbáltatást is átélt nagyszerű tudós.
-. 

-

-
-
A városra történő rálátás szép, de közel sem nem olyan szép, mint a Michelangelo térről. De ez nem azt jelenti, hogy kár lenne a kertben sétálni, hiszen sok gyönyörűséget láthatunk itt lépten, nyomon.
-
-
Innentől lefelé visszatértem a képeimmel a Boboli kertbe alsó szakaszába, ami hatalmas, és sokféle ízlést próbál kielégíteni. A képeim alapján lehet válogatni, mit szeretnénk majdan alaposabban megnézni.  Fontos, hogy jól osszuk be a látnivalókat, mert elég meredek a terep.  Én bizony a feltett képeimnél nem vigyáztam a "sorrendre", mert bizony ha valamit kihagyunk, nem igazán lenne kedvünk visszamenni. Jó hír, hogy a kert legfelső pontján is van kijárat, ami után hamarosan a jóval kisebb, de tán éppen ezért kicsit érdekesebb Bardini kertbe juthatunk úgy, hogy a Boboli jegye oda is érvényes (legalábbis akkor így volt, amikor utoljára arra jártunk). De most még a Boboli kert különlegességeit  vehetjük alaposan szemügyre.
-
A "grotta" az első látványosság a kertben, én nem fordítottam rá nagy figyelmet, de van itt egy film, amin sok mindent láthatunk.
-
-
-
Bevallom, ezen fenti látvány engem nem igazán nyűgözött le, de a későbbiekben sok szép dolgot láthatunk sétánk során a Boboli kertben
-
-
-
-


-
-
-
-
Ez az épület a Porcelán múzeum, érdekes dolgokat lehet itt is látni, de májusi ottlétkor tán az előtte lévő rózsakert izgalmasabb. Itt a képeimen már szerencsémre kezdtek nyílni a gyönyörű rózsák, de olyan igazán nagy nyílást még nem sikerült látnom.
-
-
-
-
-

-
-
Ha jól emlékszem a kert ezen része  pontosan a legalsó részen van, ez az első látnivalók egyike. A háttérben egy szökőkút látható egy Dávid szoborral. 
-
-
A Pitti palota a kerttel együtt, ha alaposak vagyunk, bizony kitart egy egész napra is, palota vagy kert nélkül fél nap. Mondhatnám vigyünk magunkkal egy napi élelmet, mert hosszú lesz az a nap, és emlékeim szerint nincs ott lehetőség semmi effélére..., bár ha a fenti kijáraton átsétálunk a Bardini kertbe (ahova érvényes a jegyünk), ott van egy büfé
Igazán különleges élményben lehet része annak, aki szereti a romantikus dolgokat, pl. régi hintókat! Firenzében ilyet is találhatunk! Ez nem elsősorban a Medici ház hintóit jelenti, úgy tűnik az övéik elkoptak, de helyette a Lotharingiai uralkodók hintóiban gyönyörködhetünk testközelből. Az érdekes látványosságok közül is kiemelkedik egy Nápolyban vásárolt hintó, melyen különleges díszítését ezüstből készült domborművekkel oldották meg. Úgy tartják, hogy a világ egyik legszebb hintója, amit nyilván kiváltság, ha földi halandó legalább láthat. Vannak a helyszínen persze egyéb hintók is..., aranyozottak is, sajnos képeket nem tudok róluk mutatni, mert ezidáig nem láttam őket én sem, de rajta leszek, hogy lássam! A múzeum sajnos csak a Pitti palota részeként látható..., ami, ha a palotát már láttuk vagy csak nem szeretnénk megnézni, akkor nem fog sikerülni a hintókat megtekinteni. Amúgy meg figyelni kell, mert mi jártunk a Boboli kertben, de ezt a látványosságot éppen elkerültük, mert nem készültem fel elég jól a palota látványosságaiból..., amit igazán sajnálok.
-
Ha a fenti kijáraton távozunk a Boboli kertből, ami igazából reális, akkor még jönnie kell  a Forte di Belvedere teraszáról Firenze legtökéletesebb panorámájának megtekintése. Amikor mi arra jártunk éppen tatarozták az épületet, így ezt a kilátást sajnos én nem tudtam megörökíteni. De onnan csupán pár perc a Giardino Bardini bejárata, amit, ha éppen tavasszal járunk arrafelé ugyancsak nagyon ajánlatos meglátogatni. Ott van egy kis pihenési, evési, ivási lehetőség is egy nagyon szép firenzei panorámát kínáló csodás teraszon. A Bardini kert  felső bejárata közel van a Belvederéhez, alsó kijáratánál meg hab lehet még ezen a hatalmas tortán a Museo Bardini  megtekintése a Piazza de'Mozzi 1 szám alatt, de a kert és a múzeum meglátogatásának időpontjait meg kell tervezni. Ám jóból is megárthat a sok..., de ez így azért kibírható. Gond csak ott van, hogy a Museo Bardini  nem minden délután van nyitva, így mi is sajnálatosan lemaradtunk róla. Mondjuk tény, hogy nagyon soknak tűnik egy napba betuszkolni, de tapasztalatból tudom, hogy beleférne. Persze nagyban függ az ilyesmi a habitusunktól, türelmünktől, erőnktől. Tudom, hogy mindezt megnézni egy nap alatt talán lehetetlennek tűnik, de ha muszáj válogatni, akkor legyen miből válogatni. A Bardini kertet tekinthetjük úgy is, mint egy szép utat le az Arno partjáig, hiszen különleges, időt igénylő látnivalói nincsenek, csak egyszerűen egy szép kert..., és azt hiszem az is leginkább csak tavasszal.  Van a területén egy étterem is (lehet, hogy csak kávézó, nem emlékszem pontosan, de valami van) olyan kilátással a városra, hogy a víz is akárha édes bor lenne a szánkban! Ha jól emlékszem a Boboli belépője érvényes a Bardini kertbe is, bár ez változhat. A Bardini múzeum a Piazza Mozzin már egy külön fejezet, de ha nagyon szeretnénk látni és törekszünk a teljességre, akkor a nyitvatartási időket figyelmesen össze kell egyeztetni!!! 
-






























-






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése