Piazza Santa Maria Novella ...

-

-

A Piazza Santa Maria Novella Firenze egyik leglátogatottabb tere, már csak azon okból is, hogy itt van mellette a pályaudvar, oda érkeznek a vonatok, melyek Pisa vagy Bologna repülőtereiről hozzák a látogatókat. Ez a tény természetesen elég nagy terhet is ró a térre, valószínűleg ez az oka viszonylag gyakori átváltoztatásának. Mi háromszor jártunk ott, mindháromszor kicsit más volt..., de persze a lényeg a gyönyörű Santa Maria Novella templom, ami változatlan szépségével változás nélkül gyönyörködteti az utazókat. A homlokzat Firenze egyik legérdekesebb személyének, Leon Battista Albertinek a tervezése. Alberti nem sok konkrét munkáját láthatjuk, inkább volt a tudomány embere, de amit művészetileg létrehozott, az mind korszakalkotó és lenyűgöző. Ez a templom homlokzat meg mindannak is az élén áll.

-

 Ám éppen a pályaudvar közelsége miatt ennek a térnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen első benyomást okoznak az utazóknak, amikor végre megérkeznek Firenzébe.. Bizonyára ez is az oka annak, hogy a teret néhány évente felújítják, folyamatosan próbálják jobbá, szebbé tenni. Míg a többi firenzei tér külleme nagyjából állandó, addig itt talán úgy két - három évente változást észlelhetünk. Gondolom ennek oka az lehet, hogy ezt a teret sokkal inkább használják az utazók, mint a többit, na meg az, hogy talán az egyetlen belvárosi tér, ahol próbálnak valami kis zöld felületet létrehozni és főleg karbantartani. De erről nekem is van személyes tapasztalásom, lévén, hogy a városban nagyon kevés a zöld terület, a kutyások előszeretettel viszik oda kutyáikat, hogy legyen valami természet közeli élményük. És ez tudjuk, hogy a kutyáknál mivel jár :-( Maga a fű nem megoldás, a probléma megoldása céljából rózsabokrokkal ültették be körben a zöld "szigetek" széleit. Ez szerintem sokat ront a tér harmóniáján, elveszi a figyelmet az épületekről, a kutyások megoldják a problémát, de mi utazók arra figyelünk a tér épületei helyett, hogy ki ne szakítsa a harisnyánkat vagy nadrágunkat a sok rózsa.

A tér mostani állapotáról, igaz, a képeim is sajnos már elég régen, 2011-ben készültek, de a teret körülvevő épületek, és természetesen Firenze egyik, ha nem a legszebb templomának látványa állandó. 

-

-
-
Firenzei viszonylatban mindenképpen a legszebb homlokzatú templom, de tágabb értelemben is bizonyára jelentős művészi munka a Leon Battista Alberti által tervezett csodálatos homlokzat. Ehhez még hozzájön az egyedülálló templomkertet körül vevő homlokzathoz illő csodálatos kerítés. 
-
-
-

És ha még azt is tudjuk, hogy nem hétköznapi kerítésről van itt szó, hanem minden szakasz egy-egy sír, melyekbe bizonyára nagyon jelentős személyiségek kaptak örök nyughelyet, akkor bizonyára ez is egy jelentős élménye lesz firenzei kirándulásunknak. Közülük is az egyik legismertebb nagy valószínűséggel Domenico Ghirlandaio, kinek tetemét állítólag a saroktól a harmadik szarkofágba csempésztek be barátai a pestis járvány idején. Név ma sincs a síron, de higgyük, hogy ott van.
-
-
-
-
A templom nagy kertjében körben sírboltok láthatóak szép nagy fák árnyékában. 
-
-
-
Firenze liliom jelképe a fenti oszlop tetején közelről.
-
-
Elég nagy bánatunkra egyszer ilyennek találtuk a teret..., bár akkor még nem tudtuk, hogy mi is lesz belőle. A következő képen már látni,,, :-(

-
-
A rózsabokros képem..., itt még elég alacsonyak a rózsák, de jártam ott olyankor is, amikor bizony már termetük miatt eléggé akadályozták a közlekedést. Akkor elfelejtettem lefényképezni. Az ilyen bokorrózsák nem nőnek nagyra, de azért vigyázni kell a harisnyára.
-
A tér két szemközti oldalán lévő épületek nem nevesítettek, valószínűleg lakóházak. A templommal szemben lévő épület a Loggia di San Paolo (fentebbi képen)viszont ismét egy firenzei gyöngyszem. Árkádjainak ívei között mázas terrakotta domborműveket láthatunk, amelyek, ahogyan az már Firenzében lenni szokott, a della Robbia család műhelyében készültek. A két szélső nagyobb dombormű nagy valószínűséggel Andrea della Robbiát és Luca della Robbiát ábrázolja. 
A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a téren találkozott egykor Szent Ferenc és Szent Domonkos, és a domborművel ezt a találkozást örökítette meg Andrea della Robbia. A többi szent neve nem ismeretes, azokat állítólag Giovanni della Robbia készítette. A Robbia család egész Itáliát bejárta és ott hagyták sokfelé mesterségük címerét a legtöbb nagyvárosban.
Magának az épületnek a homlokzat mögötti rendeltetése időszaki kiállítások bemutatása.
-
-



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése