Firenze belső körgyűrűje - Giuseppe Poggi, Firenze "megmentője"

 Mint a legtöbb nagyvárosnak, Firenzének is van körgyűrűje..., csak talán kisebb, mint a legtöbb nagyvárosnak. Firenze dicséretére legyen mondva, nem engedte, hogy városa hatalmas méreteket öltsön, bár nem kicsi, de simán gyalogosan bejárható. Persze azért autózni is kell néha benne, erre szolgál átutazó forgalomnál a külső körgyűrű. Ennek a körgyűrűnek szakaszai a város legismertebb polgárairól kapták a nevüket. Írtam már máshol is Giuseppe Poggiról, ő volt az, aki rendbe tette mondhatni egész Firenzét az egységes Olaszországhoz csatlakozáskor.  

Ezen körgyűrű egyes szakaszait a város hírességeiről nevezték el, politikusokról, költőkről, művészekről. Talán nem ördögtől való gondolat, hogy nem árt, ha tudjuk kik is voltak ők, akiket ilyen megtiszteltetés ért. Nézzük hát sorban..., a Cascice parknál kezdem a "sétát" az Arno folyó északi oldalán. Ám ez a feladat korántsem volt olyan egyszerű, amilyennek látszott, hiszen annyi sokan lehetnek egy név tulajdonosai, hogy abból kiválasztani, ki is lehet az út valódi névadója, számomra úgy tűnik, hogy lehetetlen. De azért próbálkozom, a többség nevét és titulusát azért ismerem.  Sajnos leírást nem találtam mindenkiről.

-

Piazza Vittorio Veneto, itt látható Viktor Emanuel emlékműve, ami Chesare Zocchi alkotása, és itt van a Cascine park kezdete.

Viale Fratelli Roselli 

Viale Filippo Strozzi

Viale Spartaco Lavagnini

Piazza della Liberta

Viale Giacomo Matteotti

Piazzale Donatello

Viale Antonio Gramschi

Piazza Beccaria

Viale G. Amendola

Viale Giovane Italia

Piazza Ferrucci

Innentől  Viale dei Colli néven is hívják a hegyi szakaszt, ami szintén több nevet visel.

Viale Michelangelo - Nem találtam rá linket, de ez az út visz fel a Piazza Ferruccitól a Piazzale Michelangelóra

Piazzale Michelangelo

Viale Gallileo Gallilei

Viale Niccolo Machiavelli

Piazzale Porta Romana

Viale Petrarca

Piazza Tasso

Via A. Aleardi

Viale R. Stanzio

Piazza V. Vettori

Ponte Sospeso

Piazza Gaddi

Ponte Vittoria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése