Magánkertek Firenzében

 Ebben a témában sajnos nincs nagy tapasztalatom, én magam is csak a Boboli és a Bardini kertben voltam ezidáig. Ezekről be is számoltam nagy örömmel, a többiről meg megpróbálok információkat gyűjteni itt a neten, hogy könnyebb legyen választani.

Giardino Corsini

A Porta al Prato  közvetlen közelében az Alle Mossén lehet a bejárata. A fenti link igazán meggyőző.

Giardino Torrigiani

Az Arnón túli városrészben a Palazzo Pittitől nyugatra keressük a térképen. Nagyon szép lehet.

Giardino Gherardesca

A város északi részén található a Piazza Donatello közelében. Szálloda van a kertben, nem biztos, hogy mindenki számára látogatható.

........................... 

De ha igen, vagy ha nem..., akkor is az út túloldalán a Piazza Donatellón van az Angol temető, ami páratlan élmény volt számomra! Azon túl, hogy akár mint kertet is értékelhetjük, mert rengeteg benne a növény, ki ne emlékezne a Tea Mussolinivel című filmre, amiben ott temették Elisabeth Barret Browningot!? És ki ne szeretné élőben látni a sírját, ha már Firenzében van? Én inkább az olyan helyeket és személyeket keresem a helyszínen és a leírásaimban is, amik mögött van számunkra, hétköznapi utazók számára is értékelhető, érzékelhető élmény! Azt hiszem, hogy nincs még egy város a világon, ami így osztogatja ajándékait az őket meglátogatók elé! Mondjuk ezen ajándékok kevese látható ingyen..., de ha csak az úgy láthatókat látjuk, már akkor is sokkal gazdagabbak leszünk érzelmileg! Ám ha már ott vagyunk, ne menjünk üres pénztárcával, mert vétek lenne kihagyni azon alkotásokat, melyek csak pénzért láthatóak. Itt most talán furcsát írok, de pl. ha valaki úgy gondolja, hogy a Palazzo Vecchio előtt álló Dávid látása elegendő, az nagyot téved!  Ott látsz egy szobrot, körbejárod..., hát nem is tudod..., de ha az Akadémiában látod, beleszeretsz.., ezt szinte garantálni merem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése