Látogatható kertek Firenzében

 

A belvárosban néhány kisebb kolostorkerten kívül is vannak zöld területek a város szélén, de többnyire magánkertek, nem látogathatóak. Ha kertben szeretnénk sétálni akkor talán a "budai oldalon" több sikerrel járunk, ami természetes is. Érdekes, hogy a mi Budapestünknél is olyan látványos ebből a "zöld" tekintetből a Duna választotta két oldal különbsége, úgy mint itt Firenzében. 

De azért ne adjuk fel, van lehetőség a belvárosban is néhol felüdülésre. Pl. a vonattal érkező fáradt turisták az állomás baloldalánál lévő épülettömb mellett találhatják a Kongresszusi palota kertjét. Innen átsétálva a túloldalra a várfal mellett eljutunk egy parkhoz, ahol hatalmas mesterséges tó mellett halacskák százaiban gyönyörködve megpihenhetünk. 

-

Nem messze ettől a helytől van a Piazza dell'Independenza

-

 A   Giardino gherardesca a város botanikus kertje.

-

Bár nem kifejezetten kert, hanem egy fantasztikus kis temető a város legforgalmasabb útjai közé ékelve a Cimitero Inglesi, vagyis az Angol temető a Piazza Donatellón. Aki fogékony az efféle látnivalókra, annak örök élmény lehet egy itt tett látogatás. Nekem az egyik legszebb emlékem.

Kertek a "budai" oldalon:

-

Giardino delle Rose , ha éppen rózsanyílás idején járunk arra...

-

Giardino Corsi Annalena


Kiemelkedik a kertek közül természetesen a Pitti palota hatalmas Boboli kertje (Pitti palota nélkül is megtekinthető, és fontos, hogy a kert felső kerítésénél is van kijárat. Ha netán még újabb kertre vágyunk, adja magát a közelben a csodaszép Bardini kert is, és úgy emlékszem, hogy a Boboli kert jegye oda is érvényes! Aztán van még a Torrigiani kert , még én sem láttam, de nagyon szeretném! A Villa Orsini kertje is csodálatos, de nem biztos, hogy látogatható turisták számára, mert a honlapján úgy tűnik, hogy nagyszabású rendezvények szervezésére szakosodott.

Ezek a szépséges kertek természetesen tavaszi virágzásnál a legizgalmasabbak.

  Firenzének van egy nagy ajándéka a Michelangelo tértől jobbra, ha az Arnó felé állunk az egész hegytető egy hatalmas kert, amelyben olajfák alatt íriszek ezreit láthatjuk a legváltozatosabb színekben májusi utazáskorbelépődíj, kapu és bármi kötöttség nélkül. De máskor is érdemes benézni oda ha arra járunk, akkor az olajfákban gyönyörködhetünk meg egy nagy mesterséges tóban is, ahol rengeteg halacska úszkál. E mellett a kert mellett, ha az Arno felé állunk jobbra van a város kempingje telepített sátrakkal. Nem tudom biztosan, nem voltam ott, de láttam olyan képeket, ami azt sugallta, hogy tán az Arnóban fürdés is lehetséges ott a kempingezőknek. A városi szakaszon tilos, az biztos. Talán ma már a víz olyan tiszta, hogy alkalmas lehet a fürdőzésre, de gondolom ez leginkább a városban élőkre vonatkozik. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy turista Firenzében strandol..., bár ha nyári hőségben van ott, akkor biztosan élvezetes is lehet. De ha kevéssel beérjük..., nekem is volt "strandolós" élményem, a Ponte alle Grazia hídnál, amikor leértünk az Arnó partjára, a Piazza Poggiig van egy szakasz, ahol lábfejet áztatni egészen jól lehet!  Biztosan el tudjátok képzelni egy egész napos talpalás után, hogy milyen jó is az a hűs víz a lábnak! Na meg azért az Arnó vizében áztatni a lábat...! :-)


.------------------------

12 park Firenzében és a tartományban 

Egy különleges kert és park összefoglalás egy számomra ismeretlen hölgy gyűjtése alapján leírásokkal, képekkel. Ő maga írja a cikke alján, hogy osszuk meg a bejegyzését, melynek köszönettel eleget is teszek, hiszen az én célom is az, hogy a lehető legtöbb látogatásra érdemes lehetőséget összegyűjtsem a firenzei kertek iránt érdeklődők és a magam számára is! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése