Medici család 300 éves történelmi szerepe

-

Nagyítható az alábbi családfa, amely a Medici család közel 300 éves uralkodásának nagyon fontos részei. Itt "látható" mindenki, aki fontos volt. A családfa képe kinagyítható.

-


-
-

Körülbelül 1000 éve annak, hogy Mugello Caffagiolóból Firenzébe költözött egy család, amely megunva a földművelést még szerénynek mondható vagyonával új üzletbe, a bankárkodásba kezdett. 1201-ből van az első bejegyzés róluk, de ismertté a név egy fontos történelmi jelentőségű eseménynél vált..., a Chiompik (takácsok) lázadásakor, 1378-ban, Salvestro Medici gonfaloniere volt, és állítólag a takácsok pártján állott, de azért erre nincs bizonyíték. Mindenesetre az ténynek tekinthető, hogy a lázadás után már nem vitt politikai szerepet, valószínűleg száműzték, az sem kizárt, hogy megölték.

-

Ám volt egy másod unokatestvére, Giovanni di Bicci (1360-1429), aki eredetileg Averado névvel élt, amit valami okból átváltoztatott Medicire, ami azért furcsa, mert orvost jelent, és úgy tűnik, orvos nem volt soha a családban. Bár minden lehetséges! Valamilyen úton-módon Giovanni di Bicci  kapcsolatba került a nem éppen feddhetetlen életű Balthasare Cossa bíborossal, aki erősen feddhető élete ellenére pápa lett XXIII. János (1370-1419) néven. Ez azért fontos nekünk, mert Giovanni di Bicci lett ennek a pápának a bankára, aki így elindult a gazdagodás útján! Bicci Firenzét választotta végső otthonává, mert jó üzleti érzékkel látta, hogy a város fejlődni akar, és ahhoz bizony sok pénz kell. Az üzlet nagyon jól ment, még arra is volt pénz, hogy a nem éppen pápának való erkölcstelen életű  Balthasare Cossa tetemét, miután Rómában meghalt, Firenzébe hozassa, és mily különleges, hogy gyönyörű szarkofágja a mai napig a Battisteróban van! Azért ez valóban eléggé különleges dolog, de Firenze pont attól olyan híres, hogy bővelkedik különleges dolgokban!

.

Mindenesetre a családtól Giovanni di Bicci egyre növekvő gazdagságuk ellenére is megkövetelte a mértéktartást minden tekintetben. Ezt az elvet utóda,  Cosimo de Medici, vagy ismertebb nevén Cosimo il Vecchio is követte, amire egész életútja bizonyíték. 

-

Ám arról gyakorlatilag a neveiken és évszámaikon kívül semmi információt nem találtam, hogy hogyan és miből élt  Giovanni di Bicci másik fia, Lorenzo (1395-1440), aki a jelek szerint ugyancsak felvette  Medici nevet.  Ez a Lorenzo Medici a család Junior ágának első szereplője, és ennek az ágnak lesz majd sokára főszereplője I. Cosimo Medici (1519-1574) aki előbb hercege, majd nagyhercege lett Firenzének és Toszkánának, kinek leszármazottai további kb. 250 évig uralkodtak a városban.

-

Na de egyelőre csak odáig jutottunk, hogy az Avorado család, akik idővel Medicik lettek és letelepedtek Firenzében, bankári tevékenységükkel alaposan meggazdagodtak. Arról nincsenek adatok, hogy a két ágra szakadt család tartotta volna a kapcsolatot, semmi írásban nem találkoztam ilyen állítással. De az tény, hogy nagyjából 100 év múlva "útjaik összefutottak", amikor is a híres hadvezér, Giovanni (delle Bande Nere) Medici a család junior ágából, feleségül vette Maria Salviatit, aki a család senior ágából született!  A házaspárnak hamarosan  fia született, és a fiú, akiben egyesült a két családi ág, I. Cosimo de Medici néven mindössze 18 évesen Firenze vezetője lett! Előbb Firenze hercegeként, majd Toszkán nagyhercegként vezette bátran és keményen a várost, majd egész Toszkánát. Persze ezeket a címeket nem adták könnyen, de az már egy másik fejezet. Sokan nem szerették Cosimót, mert hát kőkemény uralkodó volt, de hogy az akkoriban már igen elhanyagolt Firenze és Toszkána   nagyon sokat nyert vele, az biztos. Korábban Lorenzo Medicire mondták, hogy ha "a városnak zsarnok kell, akkor keresve sem találhatott jobbat nála!". Azt hiszem, hogy ez az állítás I.Cosimo Medici nagyhercegre talán még jobban illik.

Szinte hihetetlen, de mindössze 90 év telt el az ősapa, Giovanni di Bicci halála és az ifjan majdan hatalomra jutó I. Cosimo Medici herceg születése között! És mennyi minden történt azalatt a 90 év alatt! És persze még sok minden történt a  hercegi, majd nagyhercegi család 200 éves uralkodása alatt is..., de azt az időszakot az utókor már nagy eredményei ellenére sem szerette. Igaz az is, hogy a Medicik történelmi szerepe ha lassan is, de elsorvadt.

A fejedelmi ág utolsó tagja Anna Maria Lujza Medici volt, aki ugyan nem képviselt hatalmat, de a legtöbbet tette a városért: olyan szerződést kötött a Medici ház kihalása utáni időkre, hogy a városban lévő műkincsekből senki soha és sehova nem vihet el semmit!  Ezen szerződés neve a Patto di Famiglia

Erre a szerződésre azért volt szükség, mert a Medici család kihalása után hivatalosan a Lotharingiai uralkodó család tulajdona lett a város..., lévén Anna Maria Lujza férje a Lotharingiai családból származó, de ezen szerződés alapján Firenze maradt örökre a művészetek fővárosa! 

Itt a Medici család valamennyi szerelőjéről lehet olvasni valamennyit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése