tabernákulumok (tabernaculum)


Firenzében, de persze a többi olasz városban is sok helyen láthatunk úgynevezett tabernákulumokat , amelyekkel gyakorta komoly művészek ékesítették szerte Itáliában az épületeket. Gyakorlatilag ezek a nyilvános kis fülkék kegyhelyek, és azt a nemes célt szolgálták és szolgálják ma is, hogy meg lehet mellettük állni és elmondani egy imát. Ezeket a kegyhelyeket a házakban élők gondozzák, friss virággal gazdagítják, mécsest gyújtanak bennük. A középkorban komoly tájékozódási szerepük is volt azáltal, hogy mécsesek lobogtak bennük a még kivilágítatlan városokban. Firenze, mely igyekszik a lehető legtöbbet megőrizni a múltból, még most is sok tabernákulummal büszkélkedhet. 
-
-
A fenti képen a milánói Ambrus püspök szobra látható a Piazza San Ambrogio egyik házának falán, igen díszes kivitelben és felirattal is ellátva..., de azért nem mindegyik tabernákulum ilyen különleges.
-
-
-

-
-


-
A talán egyik legfontosabb tabernaculumról hosszasabban írtam egy másik bejegyzésben, de ide is beteszem a linkjét, el kell olvasni!
-

-
Tabernaculum gyűjtemény sajnos a teljesség lehetősége nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése