Vasari folyosó

 A Vasari folyosó  (Corridoio Vasariano, nevét tervezőjéről, Giorgio Vasariról kapta) egy firenzei kuriózum, minek meglátogatására már egyszeri földi halandóknak is van lehetőségük, csak időben gondoskodni kell a belépési lehetőség megvásárlásáról.

-

Jegyvásárlás a Vasari Folyosóhoz !

-

Mostani formáját a Ponte Vecchio akkortájt érte el, amikor a nagyhercegi család átköltözött a Palazzo della Signoriából (ami akkortól Palazzo Vecchio) a Palazzo Pittibe. A házacskák egyik sora fölé épített Vasari folyosó (Corridoio Vasariano) létrejöttének pontos okáról a legendák többféle verzióban élnek.  Az első és ami a legfontosabbnak tűnik, hogy Cosimo Medici nagyhercegnek egyszerűen kényelmetlen és mondhatni lehetetlen is volt nap, mint nap a Ponte Vecchión átkelni a hídon lévő emberek között, hogy "munkahelyére", a Palazzo Vecchióba menjen. Gondolom mind az embereknek, mind a nagyfejedelmeknek is sokkal kényelmesebb volt ez így. Lehet, hogy az ötlet ettől függetlenül valóban a nagyherceg fiának esküvőjekor fogant meg először, hogy az ünneplőknek kényelmesen lehessen ott közlekedniük a Palazzo Vecchio és a Pitti palota között..., bármely ok is vezérelte a tervet és a megvalósítást, az ötlet nagyon jónak és indokoltnak tűnik. Az meg, hogy ez az út érinti a Santa Felicita templom emeletén lévő nagyhercegi páholyt, szintén nagyszerű ötlet volt. A családtagok így szinte észrevétlenül vehettek részt a miséken, vagy csak betérhettek egy.egy imádkozásra. És hát igen, bármilyen veszély esetén menekülő útvonalnak is kiváló lehetett  volna, de erre úgy tudom sosem használták. 

Ám használták valami egyedülálló dologra is ezt a folyosót, amit csak pozitívan értékelhetünk. Mindenképpen a nagyherceg ízlését és művészet iránti szeretetét igazolja, hogy a falakon sorban különleges festmények vannak, többnyire arcképekből, köztük nagyon sok önarckép, melyek közül az egyik Szinyei Merse Pált ábrázolja. Mondjuk elég csekély ez a magyar vonatkozás, volt nekünk sok neves festőnk, de ennyi sikerült. Örülhetünk viszont annak, hogy ma már bárki megtekintheti ezt a páratlan arcképcsarnokot, csak időben gondoskodni kell a lehetőség megvásárlásáról!

https://www.ticketsflorence.com/it/corridoio-vasariano-biglietti

Jegyvásárlás elővételben a folyosóra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése