Palazzo dei Priori, Palazzo della Signoria, Palazzo Vecchio (három az egyben)

 Három az egyben Firenzében a ma Palazzo Vecchio néven emlegetett várszerű épület. Amikor a fenti címben említett épület neveket látjuk, akkor valójában egy épületről van szó, mely egyértelműen Firenze városának különböző történelmi korszakait jelzi. 

1. Palazzo dei Priori néven Arnolfo di Cambio tervezése alapján 1298-ban kezdték el építeni az akkor már jelentősnek mondható városnak első olyan palotáját, amely a várost vezető elöljárók, vagyis priorok számára adott megfelelő lehetőséget a törvényhozáshoz gyülekezésre, és a különböző városi adminisztrációs és törvényhozási munkák elvégzésére. 

2. Palazzo della Signoria név alatt továbbra is főként a várost irányító tisztségviselők, törvényhozók számára létesített épületet értjük, de tartalmilag ez  már egy új korszakot jelöl, amikor is már nem csak  törvényhozásra és egyéb, a várost szolgáló tartalomnak adott helyet, hanem ezzel egy időben otthonául is szolgált a Medici család hercegi ágának. 

3. Palazzo Vecchio, vagyis régi palota lett belőle, ez az időszak, amikortól hatalmi szervek működésére már nem volt szükség a palotában, és lakásként sem kellett már funkcionálnia, mert már ott volt a Medicik számára a Pitti palota. 1581-től már csak múzeum az a hatalmas épület, valamennyi terme, kisebb-nagyobb szobája berendezetten  nyitva áll a nagyközönség előtt, sőt, most már a tornyába is bárki felmehet. 

- Itt meg egy másik leírás ugyancsak tőlem, csak magáról a Palazzo Vecchióról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése